dinsdag 29 januari 2008

Alles voor de wereldvrede


De Belgische kranten zagen dit bericht over het hoofd: de Maharishi Mahesh Yogi gaat, nu hij eenennegentig is geworden, met pensioen. Oudere jongeren weten meteen over wie we het hebben: de man die de Beatles leerde mediteren!

Niet alleen de Beatles trokken naar India op bezoek bij de Maharishi. Op het einde van de jaren zestig werd er Transcendent Gemediteerd dat het een lieve lust was. De Beach Boys, Mia Farrow, Donovan, ja zelfs Clint Eastwood: iedereen deed mee.

De Maharishi woont sinds 1990 in Nederland, in het ongetwijfeld lieflijke dorpje Vlodrop, alwaar zijn beweging, in een voormalig Fransiscaans klooster, ook haar hoofdkwartier heeft. In Vlodrop staat ook een afdeling van de Maharishi Vedic University en, het wordt steeds leuker, kan je in de winkels betalen met de raam, de munteenheid van Maharishi's beweging. Eén raam is, dat komt misschien nog wel eens van pas bij Trivial Pursuit, gelijk aan 10 euro.

De Maharishi kwam indirect al eerder aan bod op deze site. Toen bespraken we zijn bijzonder constructieve vredesplan voor het Midden-Oosten: stuur mediteerbrigades naar het front. Die zorgen voor positieve vibraties, zodat de vroegere vijanden elkaar in de armen vallen en iedereen nog lang en gelukkig zal leven. Maar de Maharishi kan nog veel meer. Op de site van de Nederlandse afdeling lees je dat Transcendent Mediteren zorgt voor minder verkeersslachtoffers, minder misdrijven en, dat is toch wel bijzonder, een stijging van het IQ.

Het allergeweldigste bewaren we natuurlijk voor het laatste. Op dezelfde site vind je, na enig doorklikken, ook alle informatie over Yogisch vliegen! De geest kan, mits voldoende geoefend, de zwaartekracht overwinnen. Het is iets ingewikkelds met kwantumvelden. Maar vermits we ook niet zo meteen kunnen uitleggen hoe een vliegtuig werkt, houden we ons ongeloof voor onszelf.

Het moet echter gezegd: op de bijgevoegde prentjes ziet het er niet zo bijzonder indrukwekkend uit. Twee meneren in joggingbroek en met witte sokken aan hoppen in kleermakerszit over en weer op een matras. Het zou een stuk overtuigender ogen moesten die meneren vrolijk uit het raam op de zevende verdieping stappen en ons, yogisch vliegend, vergasten op enkele loopings en duikvluchten. Maar goed, de luchtvaart zag er in de pioniersjaren wellicht ook niet zo spectaculair uit.

Alleszins: we hopen dat de Maharishi nog lang van zijn welverdiende pensioen kan genieten! Alles voor de wereldvrede.

Geen opmerkingen: