zondag 31 juli 2011

Kraballergie


In de reeks En Na Zo'n Leven Moet je Dan Op Zo'n Manier Aan Je Einde Komen, vandaag Jules Goux:
Jules Goux (1885-1965) won the 1912 Sarthe Cup at Le Mans driving a Peugeot, and in 1913 he traveled with the team to the United States to compete in the Indianapolis 500 race. Goux won the race, becoming the first French person to ever do so. In 1921, driving for Ballot Automobile, he finished third in the French Grand Prix then won the inaugural Italian Grand Prix at Brescia, Italy. In 1926, driving for Bugatti in a T39A model, he won both the French Grand Prix at Miramas and the European Grand Prix at the Circuito Lasarte, Spain.

Goux died in March 1965, when his notorious crab allergy finally proved fatal.
(Bron en prentje: wikipedia)

zaterdag 30 juli 2011

Leef luidruchtig


“Look, I really don't want to wax philosophic, but I will say that if you're alive, you got to flap your arms and legs, you got to jump around a lot, you got to make a lot of noise, because life is the very opposite of death. And therefore, as I see it, if you're quiet, you're not living. You've got to be noisy, or at least your thoughts should be noisy and colorful and lively.”

Melvin Kaminsky, aka. Mel Brooks, acteur, filmregisseur, scriptschrijver en theater- en filmproducent.
En bij wijze van illustratie: uit Mel Brooks' versie van To Be or Not To Be, de legendarische Hitler-rap (filmpje). Niet voor wie niet kan lachen.

vrijdag 29 juli 2011

Philip Marlowe


"You're Marlowe?"
I nodded.
"I'm a little disappointed," he said, "I rather expected something with dirty finger nails."
"Come inside," I said, "and you can be witty sitting down."


Raymond Chandler, The High Window, 1942.
Ook altijd goed om in de buurt te hebben op vakantie, Philip Marlowe. "Sous des dehors de détective bagarreur fripé et imbibé, Marlowe est parfois contemplatif et philosophe", aldus de Franstalige wikipedia. "Marlowe apprécie les échecs et la poésie, écoute des concerti de Bartók."

Schaken, poezie, Bartók. Perfect gezelschap.

donderdag 28 juli 2011

Levensverhalen


Life Story

After you've been to bed together for the first time,
without the advantage or disadvantage of any prior acquaintance,
the other party very often says to you,
Tell me about yourself, I want to know all about you,
what's your story? And you think maybe they really and truly do

sincerely want to know your life story, and so you light up
a cigarette and begin to tell it to them, the two of you
lying together in completely relaxed positions
like a pair of rag dolls a bored child dropped on a bed.

You tell them your story, or as much of your story
as time or a fair degree of prudence allows, and they say,
Oh, oh, oh, oh, oh,
each time a little more faintly, until the oh
is just an audible breath, and then of course

there's some interruption. Slow room service comes up
with a bowl of melting ice cubes, or one of you rises to pee
and gaze at himself with the mild astonishment in the bathroom mirror.
And then, the first thing you know, before you've had time
to pick up where you left off with your enthralling life story,
they're telling you their life story, exactly as they'd intended to all along,

and you're saying, Oh, oh, oh, oh, oh,
each time a little more faintly, the vowel at last becoming
no more than an audible sigh,
as the elevator, halfway down the corridor and a turn to the left,
draws one last, long, deep breath of exhaustion
and stops breathing forever. Then?

Well, one of you falls asleep
and the other one does likewise with a lighted cigarette in his mouth,
and that's how people burn to death in hotel rooms.


Tennessee Williams, "Life Story",uit The Collected Poems of Tennessee Williams, 1967.
Het prentje: via The Original 1960's. Het gedicht via Poetry Foundation.

woensdag 27 juli 2011

Met schaar en lijmpot


Wat je ook kunt doen op regenachtige zomerdagen is creatief aan de slag gaan met schaar en lijmpot. Zo maakte Louis Armstrong in zijn vrije tijd collages. Op het prentje zie je één van Louis' experimenten. Een paar jaar geleden werden ze in een boek verzameld, Satchmo: The Wonderful World and Art of Louis Armstrong. In dit filmpje prijst de auteur het boek aan (filmpje).

Maar vermoedelijk zat Louis met dit weer ook het liefst gewoon op een tropisch eiland, zoals in dit liedje: Louis Armstrong met Andy Iona and his Islanders, "On a Coconut Island" (muziekje)

dinsdag 26 juli 2011

Madonna met Breiwerk


In de reeks Dingen Waarvan Een Mens Katholiek Zou Worden, vandaag: de Madonna met Breiwerk. Terwijl andere godsdiensten hun goden altijd bovenmenselijk uitbeelden, maken de katholieken de hunne vaak zo aards en gewoon. Denk aan de Jezussen lijdend aan het kruis of aan het peilloze verdriet van de Maria's met hun dode Zoon op hun schoot. Andere godsdiensten maken hun goden in regel groots en angstaanjagend, katholieken maken ze bij momenten opmerkelijk klein en meelijwekkend.

Neem nu deze Madonna met Breiwerk. Een detail uit het Buxtehude Altaar, door Meister Bertram von Minden (1340 - 1414) geschilderd tussen 1400 en 1410. Hoeveel Moeders van God zie je afgebeeld terwijl ze de laatste hand leggen aan een zelfgebreide debardeur voor Hun Zoon? En dan zie je die Zoon al voor je, die enigszins ongemakkelijk dat breiwerkje in ontvangst neemt, die er zich een beetje voor schaamt, want een echte God draagt immers geen debardeur. Maar om één of andere reden zie je een katholieke God dat nog wel doen.

Dingen waarvan een mens katholiek zou worden dus.

maandag 25 juli 2011

Braziliaanse maart


Juli, maar het lijkt bij momenten wel maart. Niet getreurd: ook maart heeft zijn charmes. Het bewijs: Antonio Carlos Jobim en Elis Regina, Águas de Março (filmpje).

Dat betekent "water van maart", leert wikipedia: "De inspiratie voor het lied ontstond in maart, Rio de Janeiro's meest regenachtige maand. In maart zijn veel plotselinge stormen en hevige wind die overstromingen veroorzaken. De tekst en de muziek lijken op een constante lopende stroom water zoals tijdens de regens; het water stroomt in de goten van de straten. Dit water voert van alles met zich mee zoals stokken, stenen, stukjes glas, etc..."

Net juli, zo'n Braziliaanse maart.

zondag 24 juli 2011

Mensheidsverbetering


"The difference between us is fundamental. You don't care for humanity but think they are to be improved. I love humanity but know they are not."

Brief van Joseph Conrad (prentje) aan H.G. Wells, 25 september 1908, geciteerd in Krishan Kumar, Utopia and Anti-Utopia in Modern Times, Blackwell, Oxford, 1989.

zaterdag 23 juli 2011

Elvis leeft!


Dat Elvis leeft is nu onomstotelijk bewezen. Eén klein probleem: Elvis is het slechte pad opgegaan. Elvis heeft inmiddels al twee gokkantoren in het Britse Sussex overvallen, meldt de doorgaans goed ingelichte BBC.

Het ziet er dus naar uit dat we in de kortste keren een remake van Jailhouse Rock mogen verwachten. In afwachting, nog maar een keertje de oorspronkelijke versie (filmpje).

vrijdag 22 juli 2011

Veertien manieren


De Nationale Feestdag galmt nog na. Altijd een geschikt moment om te mijmeren over het subtiele, maar cruciale verschil tussen patriottisme en nationalisme, tussen de gepaste trots op de goede dingen van de plek waar je weliswaar toevallig geboren werd of woont, maar die je ook niet helemaal onverschillig laat, en de turbo-versie ervan, het mijn land, schoner land, mijn volk, beter volk, waarmee je vroeg of laat in de problemen geraakt. Hanns Eisler probeert het verschil duidelijk te maken, op tekst van Berthold Brecht: (muziekje).

En meer dan zomaar een toemaatje: uit 1929, een kortfilm van Joris Ivens, Eislers "14 Manieren Om De Regen Te Beschrijven" illustrerend (film). Iets om vandaag zelf ook eens te proberen.

donderdag 21 juli 2011

Het Onweder


Het is al beter gegaan met het land en met het weer. De politieke en metereologische barometers staan op wisselvallig. Wat te doen?

Naar de tentoonstelling van de collectie van Tony Herbert in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en de Jean Brusselmans-overzichtstentoonstelling in Mu.ZEE, Oostende. Dat is goed voor het geestelijk en moreel evenwicht van de mens.

Het prentje: Jean Brusselmans (1884-1953), Het Onweder, 1938 (Collectie Mu.ZEE, Oostende)

woensdag 20 juli 2011

Fitzroy Maclean


Nog op zoek naar vakantieliteratuur? The thinking man's book of adventures: Eastern Approaches. De oorlogsmemoires van Fitzroy Maclean, Brits diplomaat, spion, guerillastrijder, medeoprichter van de SAS, gezant van de geallieerden bij Tito. Volgens velen Flemings bron van inspiratie toen hij James Bond bedacht.

Maclean werd later ook parlementslid, baron en, niet te vergeten, de trotse uitbater van een traditionele Schotse pub. Een gevuld leven. En dan vraag je je wel eens af: wat is er nog van James Bond geworden nadat diens actieve loopbaan er op zat?

dinsdag 19 juli 2011

Gelijk heeft Fikkie


Nog een reden waarom het niets wordt met de elektronische krant . Zie je Fikkie 's morgens al met je opgerolde e-reader tussen de kaken geklemd naar de ontbijttafel rennen, onderwijl enthousiast kwispelstaartend: "baas, baas, ik heb de krant gehaald, baas!" Niet, dus.

Aan dat nieuwerwetse gedoe doet Fikkie niet mee. Gelijk heeft Fikkie.

Het prentje: via simms54.

maandag 18 juli 2011

Bashi-Bazouk


Een oude bekende voor de lezers van Kuifje's avonturen: de Bashi-Bazouk. De Bashi-Bazouken waren de onregelmatige troepen die weliswaar deel uitmaakten van het Ottomaanse leger, maar daar niet voor werden betaald. Ze waren dus op zelfvoorziening aangewezen. Dat kwam uiteraard de strijdlust ten goede, maar niet de discipline. De Bazhi-Bazouken hadden wel eens last met het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Als er fijn geplunderd en geroofd kon worden, durfden ze te vergeten dat er ook nog tegen de vijand diende te worden gevochten.

Het prentje: Jean-Léon Gérome (1824-1904), Bazhi Bazouk noire, ca. 1869

zondag 17 juli 2011

Charleroi, Pennsylvania


Charleroi! Zo geweldig dat er twee van zijn. Eentje in het Belgische Henegouwen, eentje in het Amerikaanse Pennsylvania. Charleroi, Pennsylvania werd in 1891 gesticht en was ooit een bruisend centrum van nijverheid en vermaak. Het ook over dit onderwerp goed ingelichte wikipedia schrijft ondermeer:
Charleroi was home to one of the first movie theatres in the nation, the electric theatre which opened in October 1905. The Pittsburgh Plate Glass Company, today PPG Industries, had one of its major factories located at the current chamber plaza, at one point employing up to a thousand employees, making it one of the largest glass factories in the world at the time.
Maar ook op dit Charleroi rust een vloek, zo blijkt:
There has been a large-scale cessation of industrial activities in the region. The decrease in the population is associated with the decline of the steel-making industry.
Minder gekend feit: Demi Moore liep school in Charleroi, Pennsylvania. En misschien wel in dezelfde high school waarvan het voltallige football team uit 1925 op het prentje staat afgebeeld (via eaubscene).

zaterdag 16 juli 2011

De Eerste Tien


Heuglijke gebeurtenis deze week: de almaar kleiner groeien-gemeenschap werd uitgebreid met een nieuw lid. Wat het aantal Geregistreerde Volgelingen op het ronde getal van tien brengt.

Ter ere van die Eerste Tien werd ter redactie flink geborreld. En toen verschenen de vaak beschreven, maar haast nooit daadwerkelijk gedocumenteerde Roze Olifanten. Gelukkig wist een bijdehandse fotoredacteur eentje ervan op de gevoelige plaat vast te leggen. Waarvan ter lering en vermaak bovenstaand bewijsstuk (via whatmakesthepieshopstick).

(Wie bij de Volgende Tien wil behoren kan op deze pagina in het onderste vakje in de rechterkolom de daartoe vereiste daden stellen.)

vrijdag 15 juli 2011

Mijn hond Rolf


Een boek waar we met buitengewone interesse naar uitzien is Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities van de hand van ene Jan Bondeson. Uit een bespreking in de New York Times (hier) onthouden we ondermeer het volgende:
-He discovered a 1943 Nazi magazine piece about the headmistress of the canine school, a Frau Schmitt, claiming that some of the dogs spoke a few words. “At a Nazi study course, a talking dog was once asked ‘Who is Adolf Hitler?’ and replied ‘Mein Führer!”

-Bondeson writes that in Germany in the early 20th century, some people had a strong belief in the potential of super-intelligent animals. He said that along with Thomas Mann and Hermann Hesse, an Airedale terrier named Rolf was considered one of the leading German intellectuals of the time. Rolf’s owner said she taught him his own alphabet with a system of taps of his paw on a board and, Bondeson notes drolly, “he successfully dabbled in mathematics, ethics, religion and philosophy.”
Zoals gezegd: we kijken geweldig uit naar Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities.

Het prentje: uit 1919, Mein hund Rolf, ein rechnender und buchstabierender Airedale-terrier. De daverende daden van Rolf, Airedale-terrier en Duits intellectueel. Gratis te downloaden (hier).

donderdag 14 juli 2011

Zuiderburen


We wensen de zuiderburen een uitermate fijne nationale feestdag. En om het voor de noorder-, ooster- en westerburen ook wat leuker te maken: Django Reinhardt en Stéphane Grappelli en Le Quintette du Hot Club de France in Echoes of France (muziekje, jammer genoeg geen bewegend filmpje).

Het prentje: via bloomfield & george.

woensdag 13 juli 2011

Adios theorie


Het formaat van een man -of vrouw- kan je aflezen van hoe hij -of zij- omgaat met kritiek. Dat geldt in het bijzonder voor bedenkers van theorieën. Je hebt diegenen die menen dat ze hun eigen bedenksel kost wat kost moeten beschermen tegen wat andersdenkenden er van vinden. Bijvoorbeeld door de kritiekgever aan te vallen of door de tegenwerpingen te ridiculiseren. Een man -of vrouw- van groter formaat rises to the occasion en beschouwt kritiek als een welkome gelegenheid om de robuustheid van de eigen bedenksels te testen. Er zijn in de wetenschap en in het leven niet veel mensen van dat formaat.

Charles Darwin was er één van. Toen Darwin het tweede deel van Charles Lyell's Principles of Geology las en daar dingen aantrof die in strijd waren met zijn theorie schreef hij niet in de kantlijn "Lyell = zot" of "Flauwekul", maar "If this were true adios theory" (meer hier). Dat neemt een mens bijzonder voor Darwin in. Ten eerste omdat hij kritiek ernstig neemt, ten tweede omwille van dat "adios theory". Darwin had zin voor humor en gevoel voor taal. Een mens van groot formaat.

dinsdag 12 juli 2011

De Hendrikken


Het Duitsland voor de eenmaking van 1871 was een lappendeken van souvereine koninkrijkjes, prinselijke staten, stadstaten, markizaten, baronieën en wat niet nog allemaal. Tot de meer kleurrijke behoorden de beide vorstendommen Reuss. Enerzijds het vorstendom Reuss Jongere Linie (ook wel Reuss-Schleiz-Gera, of in het Duits Reuß jüngere Linie), anderzijds Reuss Oudere Linie (ook wel Reuss-Greiz, Duits Reuß ältere Linie).

Beide vorstendommen konden eerbiedwaardige historische papieren voorleggen. Bijzonder ingewikkeld was echter dat de verschillende takken, die uiteraard elkaars aanspraken op de familiebezittingen betwistten, allemaal de gewoonte hadden om de eerste in de erfopvolging Hendrik te noemen. En dus lees je ondermeer over Hendrik XXX, de laatste van de tak Reuss-Gera, over Hendrik LIV de laatste van de tak Reuss-Lobenstein, Hendrik LXXII van de tak Reuss-Lobenstein-Ebersdorf en Hendrik LXII van Reuss-Schleiz.

Aan al die Hendrikken kwam een einde na de Eerste Wereldoorlog. In 1902 stierf Hendrik XXII van Reuss Oudere Linie. Hij werd formeel opgevolgd door zijn zoon Hendrik XXIV. Vanwege diens zwakzinnigheid kwam er een regentschapsraad onder leiding van Hendrik XIV van Reuss Jongere Linie, die het land ging besturen. In 1908 nam diens zoon Hendrik XXVII het regentschap over. Hij abdiceerde tijdens de Novemberrevolutie van 1918. Reuss Oudere Linie werd een vrijstaat en werd in 1919 met de Jongere Linie verenigd tot de Volksstaat Reuss, die in 1920 opging in Thüringen.

Het prentje: Hendrik XIV, de voorlaatste der Hendrikken.

maandag 11 juli 2011

Straatmadelieven


Wat het schijfje ananas is voor de pizza hawai, is de accordeon voor Parijs. Vanaf het moment dat iemand de trekzak beroert denk je onwillekeurig aan rode wijn, geruite tafelkleedjes en straatmadelieven-met-een-hart-van-goud die steeds weer vallen voor dezelfde baretdragende foute mannen. Dat geeft het instrument wel eens een slechte naam.

Desalniettemin valt er ook bijzonder veel goeds te vertellen over het klassieke Franse accordeonrepertoire. Dat laten zo meteen Wynton Marsalis en Richard Galliano horen in het van Edit Piaf gekende La Foule (filmpje). Het staat de lezer vrij zich al dan niet rode wijn, geruite tafelkleedjes, en straatmadelieven voor de geest te halen.

Desnoods pizza hawai. Het is per slot van rekening een vrij land.

zondag 10 juli 2011

Anarchistenhoeden


Vroeger droeg werkelijk iedereen een hoed. Iedereen? Ja zelfs de anarchisten. Op het prentje spreekt Alexander Berkman zijn achterban toe. En ziet: de anarchisten hebben voor de gelegenheid hun beste pak én hun fraaiste strooien hoed opgezet.

Dat waren nog eens tijden.

Het prentje: via Library of Congress.

zaterdag 9 juli 2011

Gekwetst


Toch knap van Johnny Cash. Volgens de New Musical Express maakte Johnny het mooiste muziekclipje aller tijden (de top tien: hier). Johnny's versie van Hurt van Nine Inch Nails is dan ook bijzonder indrukwekkend. Gefeliciteerd, Johnny! En hier komt het filmpje.

vrijdag 8 juli 2011

De toekomst


"The future is a land of which there are no maps; and historians err when they describe even the most purposeful statesman as though he were marching down a broad highroad with his objective already in sight. More flexible historians admit that a statesman often has alternative courses before him; yet even they depict him as one choosing the course at the crossroads. Certainly the development of history has its own logical laws. But these laws resemble rather those by which flood-water flows into hitherto unseen channels and forces itself finally to an unpredictable sea. In Bismarck's words: 'Man cannot create the current of events. He can only float with it and steer.'"

A.J.P. Taylor, Bismarck. The Man and the Statesman, Penguin, Harmondsworth, 1955, p. 70.
Het prentje: Franz von Lenbach (1836-1904), Otto von Bismarck, ca. 1889.

donderdag 7 juli 2011

Reisbibliotheek


Voor wie een dezer dagen op vakantie vertrekt: jammer genoeg net te laat om nog een bod te doen op dit uitermate handige en bovendien bijzonder fraai uitziende voorwerp. Deze week geveild bij Christies: een vroeg zeventiende eeuws Chinees reisbibliotheekje. Vermoedelijk iets moeilijker om mee op reis te nemen dan zo'n e-book-leesapparaat. Maar oneindig meer stijlvol.

Bron: via BoingBoing.

woensdag 6 juli 2011

Marcel Dries


Een heel mooie voetbalfoto. Wereldbeker 1954: België-Engeland. De Engelse aanvaller Tom Finney snelt de Belgische verdediger Marcel Dries voorbij. De gelaatsuitdrukking van Dries die beseft dat hij er niet meer komt, de krijtsporen op broek en shirt, de koele beheersing van Finney, het opwaaiende witte hemdboordje, de stoere scheenbeschermers, de haarscherp in beeld gebrachte bal: dat, beste lezers, is de schoonheid van voetbal.

Eind augustus begint de competitie weer. Vanaf nu in alle stadions, de mooiste tijd van het jaar: de oefenwedstrijden. De hoop dat de club het dit jaar beter zal doen. Vorig jaar deze tijd hoopte je dat ook en hoewel je beseft dat de kans groot is dat het toch weer tegenvalt, blijf je hopen. Tegen beter weten in. De schoonheid van het voetbal. En van Marcel Dries.

(Voor de geschiedenis: België-Engeland werd na verlengingen 4-4. Maar desalniettemin eindigde België laatste in zijn reeks: de 4-1 nederlaag tegen Italië deed de Rode Duivels de das om.)

dinsdag 5 juli 2011

Wat voor katten pleit


Wat dan weer voor katten pleit is dat ze slim zijn. In bijgevoegd filmpje wordt de kat van dienst tot een spelletje balletje-balletje verleid. Statistisch gesproken verlies je altijd bij balletje-balletje. De kat van dienst scoort evenwel bovennormaal goed (filmpje).

QED: wat dan weer voor katten pleit is dat ze slim zijn.

(Frida -zo heet de kat van dienst- heeft inmiddels haar ook eigen facebookpagina: hier).

maandag 4 juli 2011

Een nadeel


Als je een loopbaan in de misdaad ambieert, kan intelligentie blijkbaar een nadeel vormen:
"Maigret wist vanaf het begin dat het lang en moeilijk zou worden, omdat Van Houtte niet intelligent was. Dat was altijd hetzelfde: met domme mensen had hij de meeste moeite, omdat die koppig zijn als muilezels, weigeren te antwoorden, niet aarzelen om te ontkennen wat ze een uur tevoren verklaard hebben, zonder dat ze ook maar in het minst van hun stuk gebracht worden wanneer men hun op zo'n tegenstrijdigheid wijst.
Bij een intelligente verdachte is het vaak voldoende een fout in zijn redenering, in zijn voorstelling van zaken te ontdekken om hem alle tegenstand al spoedig te doen opgeven."


Georges Simenon, Maigret en de clochard, 1971.
Het prentje: misschien wel de grootste Maigret, Jean Gabin.

zondag 3 juli 2011

Het origineel


In de reeks Het Origineel Is Meestal Beter Dan De Kopie, vandaag: Grace Kelly. Fijn voor de Monegaskische prins dat hij ook een blonde Angelsaksische zwemster binnen deed, maar Charlene Wittstock is vooralsnog geen Grace Kelly (prentje).

Wat in het geval van Prins Albert ook maar beter is, want anders was hij met zijn moeder getrouwd.

zaterdag 2 juli 2011

Stuart Mill, Victoria


Niet zo geweldig veel filosofen kunnen zich er op beroemen dat er een dorp naar hen werd genoemd. John Stuart Mill wel: Stuart Mill, Victoria, Australië.

Het prentje: de ongetwijfeld geweldig gezellige dorpsfeestzaal in Stuart Mill, Victoria. Vermits het dorp bij de volkstelling van 2006 welgeteld 241 inwoners telde, is de kans groot dat ongeveer iedereen binnen kan als er iets moet worden gevierd. En als je in Stuart Mill, Victoria woont valt er, nemen we aan, altijd wel iets te vieren.

vrijdag 1 juli 2011

Bohemersbestaan


Op de website van The School of Life, de in Londen gevestigde hogeschool van de levenskunst, vind je regelmatig tips voor een beter leven. Deze week Robert Wringham over wat we van het bohemianisme kunnen leren (hier):
1. Embrace entropy
One absolute truth about the universe is that things fall apart. Worrying about this is a Bourgeois trait and distracts from pursuits of real value. Learn to enjoy the dust and dirt. Learn to find beauty in imperfect or malfunctioning things. Allow your beard or leg hair to grow. Allow your bare feet to touch the grass or the dust today. Spend less precious time and energy trying to tame nature.

2. Combat Status Anxiety
If you knowingly divorce yourself from the status symbols of Bourgeois life—cars, white collar employment, brand names, daily newspapers—it no longer feels like a failure when you do not to have the best examples of these things. You'll spend less energy keeping up with the Joneses and eventually forget about status anxiety altogether. Stop competing. Adopt Bohemia and leave status anxiety behind forever.

3. Live cheaply and work less
The Bohemian life is, by necessity, cheap. It costs very little to engage in truly Bohemian pursuits. You don't need to save up lots of money to become Bohemian and you don't even need to have regular income. You can begin today by turning down the volume on the Bourgeois command system in your brain. By living cheaply—by lowering your overheads to the absolute minimum—you can probably afford to work part-time instead of full-time or put less stress on your own small business.

4. Embrace mindfulness and experimentation: the keys to happiness
The Bohemian does not usually believe in an immortal soul. In many cases, the Bohemian will keep a human skull on display somewhere about the garret as a reminder to live for the moment. With no gods and few Christian morals, the Bohemian is largely uninhibited and prone to experimentation.
Het prentje (via Ye Olde Evening Telegraph): Ida Verstrepen uit Wommelgem kan iedereen het bohemersbestaan aanraden. Way to go, Ida.