vrijdag 30 april 2010

Miles en Juliette


"This was different. This was about living. It was the freedom of being in France and being treated as a human being, like someone important. Even the band and the music we played sounded better over there. Juliette was probably the first woman that I loved as an equal human being. She was a beautiful person. We had to communicate with each other through expressions and body language. She didn't speak English and I didn't speak French. We talked through our eyes, fingers, stuff like that. She was independent, her own thinker, and I liked that."

Miles Davis, geciteerd in Colin Nettelbeck, Dancing with De Beauvoir. Jazz and the French, Carlton, Melbourne University Press, 2004.

Het prentje: Miles Davis en Juliette Gréco. Eentje van Gréco? Geen probleem: Les Amours Perdues, uit 1959 (filmpje).

donderdag 29 april 2010

Dansdag


Vandaag International Dance Day. Maar er is nog veel miskenning en achterstelling, leren we:
Prof. Alkis Raftis, President of the International Dance Council, in his 2003 Dance Day Message said: "In more than half of the 200 countries in the world, dance does not appear in legal texts. There are no funds allocated in the state budget to support this art form. There is no such thing as dance education, private or public."

Snel even de Belgische Grondwet er op nageslagen: inderdaad, geen woord over dans. Geen polka, mazurka, rumba of chachacha.

Geen wonder dat dit land niet naar behoren werkt.

woensdag 28 april 2010

Nietzsche: voor en tegen


"Die Nietzsche was zo zot als een deur en toch zeggen ze dat het een genie was."

"Pas op, er zit veel waarheid in wat hij schrijft."

"Dat zou er nog aan moeten mankeren ook!"

Twee klanten, voor het tafeltje met boeken filosofie, Fnac-Groenplaats, Antwerpen, 17.04.2010.

dinsdag 27 april 2010

Sheffield, South Yorkshire


Lente in Sheffield, South Yorkshire, 1969.

Uitprinten, uitknippen, in je portefeuille of handtas stoppen. Telkens wanneer je denkt: verdorie, is dit het nu, is dit mijn leven? Prentje bovenhalen. Kijken. Constateren: het kan altijd erger.

Het kan altijd erger: lente in Sheffield, South Yorkshire, 1969.

Het prentje: via Loose grip 89.

maandag 26 april 2010

Nog veel onbegrip


In de reeks "er is nog veel onbegrip onder de mensen":

"Homoseksuele hond" wordt de deur gewezen
In Sydney heeft een Thais restaurant een boete van 1.500 dollar gekregen omdat het een man en zijn "homoseksuele hond" de deur had gewezen. De eigenaars moeten ook een brief met excuses bezorgen aan de man.

De blinde Ian Jolly had wel zin in een exotische hap en stapte op een dag de Thai Spice binnen. Hij stelde Nudge, zijn trouwe viervoeter, voor als "guide dog" (blindengeleidehond, red.), maar de klankverwarring veroorzaakte opschudding. De eigenaars dachten dat het om een homoseksuele hond (gay dog) ging, en weigerden Jolly én Nudge de toegang.

"We dachten echt dat hij gecastreerd was om homo te worden", verdedigde het personeel zich tegenover de rechter... Zonder succes voor hen.


Bron: deredactie.be, 25.04.10

Het prentje: via digitkennel.

zondag 25 april 2010

De zee is vol


Neen, jongens en meisjes, niet doen. Toegegeven, het is vandaag fraai weer. Maar spring nu niet hals over kop in je wagen, op weg naar zee. Heeft geen zin. De zee is vol. Er kan niemand meer bij. Jammer. Een andere keer misschien.

Of reserveer nu alvast je plaatsje. Even kijken: we hebben nog twee keer anderhalve meter vrij in november. Dinsdag 9 november, van 17uur tot 18uur30. Zal ik jullie namen noteren?

Het prentje: via ElectroSpark.

zaterdag 24 april 2010

Mike Kahovicks


Kijk, dat is Mike Kahovicks, in april 1963. En wie was Mike Kahovicks en wat is er van hem geworden?

Geen idee. En neen, googlen helpt in dit geval niet.

Mike, als je meeleest, geef eens een seintje?

Het prentje: via Jian Ailin.

vrijdag 23 april 2010

Gewoon niets doen


"Erhard did not lose confidence in himself or in the German people when times were bad, when crises seemed to threaten their very existence. Instinctively, he knew that many crises could be overcome by doing nothing. Most of his critics failed to grasp this truth."

Alfred C. Mierzejewski, Ludwig Erhard. A Biography, University of North Carolina Press, Chapel Hill, 2004.

Het prentje: Ludwig Erhard (1897-1977) leest voor uit eigen werk.

donderdag 22 april 2010

Man in de straat


Regelmatig hoor je over de man in de straat. Hier is ie dan: de man in de straat.

Alles goed, man in de straat?
Ja hoor, zoals het weer!


Ha, die man in de straat. Altijd in voor een grapje.

Het prentje: via John Mc Nab.

woensdag 21 april 2010

Judith Hearne


Niets zo mooi als een door en door triest boek. Door en door triest: Brian Moore's The Lonely Passion of Judith Hearne. De vraag is alleen of je mensen een plezier doet met ze dat boek aan te raden.

Op eigen risico, dus: een mooi en triest boek.

Het prentje: het boek is ook verfilmd, met de altijd wonderbaarlijke Maggie Smith in de hoofdrol.

dinsdag 20 april 2010

Bibliotheekregels


"Many writers on heaven, from Philo of Alexandria onwards, are inclined to stress the intellectual delights of heaven. Philo seems to think that all the saved will be able to indulge in philosophy seminars, making heaven a kind of Oxford graduate college, like All Souls. My own favourite is the image of some medieval rabbis, who saw heaven as a vast, quiet, peaceful library, where books jumped down from the shelves when you nodded to them, and soft-footed librarians dispersed cooling mint drinks."

Paul Johnson, in een bespreking van John Casey, After Lives: A Guide to Heaven, Hell and Purgatory, Oxford U.P., 2010, in Literary Review, april 2010.

Het prentje: nieuwkomers in de hemel vergeten wel eens de bibliotheekregels in acht te nemen. Zo wordt er bijvoorbeeld niet op de tafels gedanst. Daar zijn ze streng op. Na twee berispingen: vagevuur.

maandag 19 april 2010

Kleine huisdieren


Onrust groeit in Dierenpartij

De onrust binnen de Partij voor de Dieren groeit vanwege de afwezigheid van Kamerlid Esther Ouwehand op de kandidatenlijst. Werkgroep Zeeland heeft alle campagneactiviteiten gestaakt tot het partijcongres van de Partij voor de Dieren op 25 april.
Noord-Holland overweegt dezelfde stap. Ze willen dat Ouwehand alsnog op plaats twee komt. Ook de Stichting ‘KonijnenBelangen’ bemoeit zich ermee: zonder Esther in de Kamer zal er „geen stem meer zijn voor de kleine huisdieren” (NRC, 17.04.10).

Het prentje: kleine huisdieren en politiek (via Charlie Parker).

zondag 18 april 2010

Rozenperkjes


"Wat is nou het belangrijkste? Rozenperkjes zijn hartstikke mooi, maar die moet je wel elke week schoffelen. Als je gras inzaait, dat scheelt wel. Dan kunnen we dat geld dat overblijft, gebruiken om het jeugdhuis open te houden."

Emile Roemer, lijsttrekker van de Nederlandse SP legt uit hoe hij in de praktijk zou bezuinigen (De Volkskrant, 17.04.10).

Of: waarom het maar goed is dat we niet in de politiek zitten. Wij zouden steevast voor die rozenperkjes kiezen.

zaterdag 17 april 2010

Duidelijk, ja?


"You've been makin' your brags around town
that you've been a lovin' with my man.
But the man I love
when he picks up trash
he puts it in a garbage can.
And that's what you look like to me
and what I see is a pity.
You'd better close your face
and stay out of my way
if you don't wanta go to Fist City."


Loretta Lynn, Fist City, 1967.

Executive summary: Loretta Lynn, every inch a lady, legt uit dat zij er zich persoonlijk garant voor stelt dat dames die in de buurt van meneer Lynn komen, een koek op hun oog kunnen verwachten (filmpje).

Dat is duidelijk, ja?

vrijdag 16 april 2010

Had gekund


Over de auteur

pst. groeide op in Fort Yukon, Alaska. Na de middelbare school speelde hij enkele jaren professioneel American football. Nadien trok hij zich terug in een jachthut en leefde 12 jaar van jacht en visvangst. Zijn eerste roman, Almaar kleiner groeien, is op deze ervaring geïnspireerd. Er zijn wereldwijd anderhalf miljoen exemplaren van verkocht.

Had gekund. Ja, toch?

(Het prentje: via Shorpy Higginbotham.)

donderdag 15 april 2010

Broodje kopen


Ondertussen, in het anders zo rustige Eeklo:
Hert gaat broodje kopen

In het Oost-Vlaamse Eeklo is dinsdagmiddag een hert overmeesterd nadat het een broodjeszaak in het centrum was binnengelopen. Waar het dier vandaan kwam is niet duidelijk, maar het dook plotseling op aan de Markt.
Het hert liep er broodjeszaak Panos binnen en snuffelde rond in de keuken. Volgens getuigen werd het beest overmeesterd door een voorbijganger die het was achternagelopen. Het dier was gewond en werd naar het provinciaal domein Het Leen gebracht voor verzorging
, (De Standaard, 13.10.10)

Het prentje: via Striderv's photostream.

woensdag 14 april 2010

Normale mensen


"Normale mensen lijden aan neurotische zelfoverschatting, en dat is maar goed ook, want anders zouden we aan een boel dingen niet meer beginnen. De enige mensen die een realistisch beeld hebben van hun eigen nietigheid en onbeduidendheid, zijn de ernstig depressieven. Dat is interessant om over na te denken."

Massapsycholoog Jaap Van Ginniken in De Volkskrant, 10.04.10

Het prentje: Eddy Bellemans, 37, uit St-Baafs-Vijve, aka. The Divine Eddy. "Zelfoverschatting? Moi?"

dinsdag 13 april 2010

Au Coeur Volant


Vandaag viert James Ensor zijn honderdvijftigste verjaardag. In 1933 was het ook een beetje feest. In dat jaar werd Ensor onderscheiden met het Franse Légion d'Honneur. Minister Anatole de Monzie zakte naar Oostende af om het ereteken uit te reiken. Op 2 augustus werd dat met een etentje gevierd: Anatole de Monzie, James Ensor, Albert Einstein en Albert Croquez tafelen in de Coeur Volant in De Haan.

Restaurant Au Coeur Volant, gelegen in de Normandiëlaan, werd een kleine twintig jaar geleden afgebroken. Nu staat er een appartementsgebouw op die plaats. Uiteraard.

maandag 12 april 2010

Prins Carl Philip


Prins Carl Philip van Zweden gaat uit met Sofia Hellqvist, een naaktmodel dat onlangs topless poseerde met een python om het lijf, (De Standaard, 11.04.10).

Dat is zo mooi dat we het nog een keer zeggen: Prins Carl Philip van Zweden gaat uit met Sofia Hellqvist, een naaktmodel dat onlangs topless poseerde met een python om het lijf.

Nog eens? Prins Carl Philip van Zweden gaat uit met Sofia Hellqvist, een naaktmodel dat onlangs topless poseerde met een python om het lijf.

Het prentje: een andere Zweedse royal die er -dat snorretje- ook wel een beetje een snoeper uitziet. Joseph François Oscar Bernadotte (1799-1859), aka. Oscar I, koning van Zweden, door Joseph Karl Stieler geportretteerd.

zondag 11 april 2010

Paris-Roubaix


Ruim baan! Uit de weg! Wij doen vandaag du jamais vu: wij rijden à bicyclette helemaal van Paris naar Roubaix! Gewoon, comme ça, voor de lol.

Heel die distance? Over al die pavés? Dwars door l'enfer du Nord? Mais il est fou ce type! Appelle la police! Vite, parbleu!

Gelieve er mee rekening te houden dat we vandaag naar de koers kijken. (U dacht even dat we vandaag zelf gingen meerijden? Per fiets? Dat hele eind? Over die kasseien? Door de Hel van het Noorden? Voor de lol? We zijn niet gek, hoor.)

zaterdag 10 april 2010

Wisselkoers


Zes miljoen dollar dat is 4.512.614,52 in euro. 17.372.259,00 in Poolse zloty's, 277.153.465,35 in Syrische ponden en 111.970.000.000,00 in Viëtnamese dong.

Tegen de wisselkoers van vandaag, uiteraard.

vrijdag 9 april 2010

Geliefdes komen en gaan


Eigenlijk helemaal niet dom. Je moeder blijft meestal wel je moeder, dat klopt. En "love" blijft "love". Maar geliefdes komen en gaan. Heb je net Nancy's naam laten tatoeëren, loopt die weg met Bert en kom je zelf Gertie tegen. Hop, naam laten weghalen, nieuwe naam er op. Maar hoe gaat dat? Je leert Francine kennen. Naam er af, nieuwe naam zetten. Maar die vindt het al snel welletjes. Ojee, en nu heb je je oog laten vallen op Yvonne...

Veel eenvoudiger: gewoon een romantische roos met daaronder "Naam" of, als het wat mag kosten, "Twee Namen".

Helemaal niet dom.

donderdag 8 april 2010

Raderwerk en mechaniek


Een niet zo fraaie bladzijde uit de geschiedenis van de Verlichting. Descartes en andere Malebranches die, in hun ijver om het universum begrijpelijk te maken, argumenteerden dat de natuur een kwestie was van raderwerken en mechaniekjes. Dieren? Niet meer dan gesofistikeerde automaten. Een hond die jankt als je hem een trap geeft? Niet meer dan een in het mechaniekje ingebouwde reactie, net zoals je ook lawaai krijgt als je in een toeter knijpt.

En het gekke is: eens je zo denkt, ga je er ook naar handelen, lees je in de voortreffelijke wetenschapsgeschiedenis Science Deified & Science Defied (California U.P., 1990) van Richard Olson. Perfect beschaafde, voor de rest voortreffelijke mensen stonden zich voor op hun ongevoeligheid voor dierenleed. Zo gaf je aan dat je verlicht was. Want, alleen kinderen en sentimentele oude vrijsters geloofden dat zo'n dier gevoelens had, pijn kon hebben en je bijvoorbeeld begreep als je er tegen sprak. Mannen van de moderne wetenschap wisten wel beter: automaten, niets meer.

Het hoogtepunt: vivisectie als erudiet vermaak. Je verlichte inborst bewijzen door levende honden open te snijden: zie daar, waarde collega's, zo pompt het hart en zo bewegen de longen. Een automaat, niet meer dan dat.

Niet zo best allemaal.

Het prentje: Blackie Vermeulen uit Rumst is er helemaal niet gerust in. "Aan mijn lijf geen Verlichting", laat hij nog weten. "Grrrrr..." (via Woof Nanny).

woensdag 7 april 2010

Nochtans een sterk idee


"I will tell you in what consists the summum bonum of human life: it consists in reading Tristram Shandy, in blowing with a pair of bellows into your shoes in hot weather, and roasting potatoes under the grate in cold."

Archdeacon William Paley, 1743-1805.

De gewoonte om, bij warm weer, ter afkoeling met een blaasbalg wind door je schoenen te jagen is in de loop der tijden blijkbaar verloren gegaan. Nochtans een sterk idee.

(Bisschop Paley is iets beroemder geworden met een nochtans veel minder sterk idee: het godsbewijs op basis van de analogie met de horlogemaker. Stel je vindt op een verlaten eiland een horloge, dan moet je wel besluiten dat er iemand is geweest die dat heeft gemaakt. Stel je vindt een fantastisch in elkaar zittend universum, dan moet je wel besluiten dat er iemand is geweest die dat heeft gemaakt. Q.E.D.)

dinsdag 6 april 2010

Als niemand ooit


If No One Ever Marries Me

If no one ever marries me --
And I don't see why they should,
For nurse says I'm not pretty,
And I'm seldom very good --

If no one ever marries me
I shan't mind very much,
I shall buy a squirrel in a cage
And a little rabbit-hutch;

I shall have a cottage near a wood,
And a pony all my own,
And a little lamb, quite clean and tame,
That I can take to town.

And when I'm getting really old --
At twenty-eight or nine --
I shall buy a little orphan-girl
And bring her up as mine.


Laurence Alma-Tadema, 1865-1940

Op muziek gezet (filmpje) door Nathalie Merchant, she of the 10.000 Maniacs. Staat op haar nieuwe CD, samen met andere bewerkingen van Victoriaanse kindergedichten: Leave Your Sleep.

maandag 5 april 2010

Kleine vriend


Hoe zou het nog met Donna Tartt zijn? Ergens in 2012 mogen we een nieuw boek verwachten. "The new novel, as yet untitled, is a story of loss and obsession about a young man, guilt-stricken and damaged after the death of his mother, and the growing power that a stolen piece of art exercises over him, drawing him into an underworld of theft and corruption where nothing is as it seems", aldus de uitgever.

Tot dan is er dus nog tijd genoeg om nog een paar keer The Secret History en The Little Friend te herlezen.

Het prentje: Donna Tartt met haar kleine vriend Pongo, New York, 1997.

zondag 4 april 2010

Spice Boys


"We were the Spice Boys."

George Harrison, 1943-2001.

En een filmpje erbij: De Fabuleuze Vier in A Hard Day's Night, tevens de intro van de gelijknamige film. Vrolijk Pasen.

zaterdag 3 april 2010

Gewoon 'de oorlog'


Nadat we al afscheid hadden genomen schoot me nog iets te binnen dat ik hem allang eens had willen vragen. Ik keerde me om, maar hij bleef bij de deur van zijn werkkamer staan. Ik vroeg hem hoe in de tijd tussen de beide oorlogen de Eerste Wereldoorlog werd genoemd. "Gewoon 'de oorlog'," antwoordde hij en voegde er aan toe : "In die tijd hoefden de oorlogen immers nog niet doorgenummerd te worden".

Uit: Uwe Soukop, Ik ben nu eenmaal Duitser. Sebastian Haffner, een biografie, Aspekt, 2003.

Het prentje: Sebastian Haffner, 1907-1999.

vrijdag 2 april 2010

Vader Big


Kindjes moeten vandaag tegen ongeveer alles worden beschermd. Alles kan ze verontrusten en trauma's bezorgen. Alles moet fijn en gezellig zijn.

Dat was vroeger wel anders. Kijk eens naar bovenstaand prentje, uit de Disneyversie van de Drie Biggetjes. Kijk eens naar het mooie portret van vader Big dat daar tegen de muur hangt. Inderdaad.

Stel dat zoiets vandaag opduikt in een voor kinderen bestemde tekenfilm. Half Vlaanderen belde verontwaardigd naar Peeters en Pichal. Het Vlaamse Parlement kwam in spoedzitting bijeen.

Ach, waar zeuren we over. Het is vrijdag, het wordt weekend, er hangt paasvakantie in de lucht. Een leuk filmpje! Disney's Silly Symphony, met de drie sympathieke schavuiten van het prentje in de hoofdrollen.

donderdag 1 april 2010

Dan toch niet


Het zal dan toch niet voor dit jaar zijn. Bob Wills en zijn Texas Playboys hebben afgezegd voor Werchter.

Mevrouw Wills staat er op dat Bob deze zomer nu eindelijk eens werk maakt van het schilderen en behangen van de logeerkamer. De Texas Playboys hebben beloofd dat ze zullen helpen. Geen Europese zomertoernee dus. Toch wel jammer.

Dan maar een filmpje: Bob en de Playboys in Sittin' On Top Of The World.