maandag 28 februari 2011

Nee, dan Belgen


"Nederlanders vinden hun eigen land de norm: zoals wij het doen, hoort het. Belgen weten: zoals wij het doen, zo hoort het niet. Dat zo'n zelfbeeld nadelen heeft, wil ik best accepteren. Toch is er een heimelijk voordeel, namelijk dat mensen er soms makkelijker door leven. Wie zichzelf tot gidsland benoemt, zet zich ook onder druk om succes te boeken. Nooit voldoe je aan je eigen eisen. Nee, dan Belgen en Roemenen. Die wonen in landen waar het nooit iets mee zal worden. Ze kunnen dus gewoon iets leuks voor zichzelf gaan doen, zoals huizen neerzetten zonder rekening te houden met de kleuren van de buren. Inwoners van mislukte landen zijn eigenzinig. Inwoners van degelijke landen dénken dat ze het zijn."

Olaf Tempelman, "Het mooie van landen waarmee het nooit wat wordt", De Volkskrant, 26.02.2011.
Het prentje: Gent, 1963, via Darkwash.

zondag 27 februari 2011

Wilskracht en haarlak


Zie je ook niet zo gauw meer, dat soort uit wilskracht en haarlak opgetrokken coiffures. Ten onrechte, natuurlijk: voorwaar een indrukwekkende kop haar waarmee de hier afgebeelde mevrouw de wereld tegemoet trad.

Gek eigenlijk dat in dezelfde periode de mannenkapsels minimaal waren: de tondeuze er op en scheren maar. Om één of andere reden verwacht je dat de haartrends tussen de beide geslachten enigszins gelijke tred houden. Ofwel allebei geëlaboreerd, ofwel allebei simpel en sober. Niet dus. De tijdsgeest works in mysterious ways.

Het prentje: via The Original 1960's.

zaterdag 26 februari 2011

Smørrebrød


Nu de voorjaarsklassiekers er aan komen, graag even uw aandacht voor de vier fietsende, hierboven gemakshalve op één prentje gevatte, gebroeders Pettersson: Göste, Erik, Sture en Tomas. In 1967, 1968 en 1969 werden de broers samen voor Zweden wereldkampioen ploegentijdrit. Göste, de oudste, werd in 1970 derde in de Ronde van Frankrijk en won in 1971 de Ronde van Italië.

En dat uiteraard alleen op sneetjes smørrebrød. En op zondag köttbullar met brunsås, ättiksgurka en lingon.

Løkkør!

vrijdag 25 februari 2011

Veertig woorden


Alexander von Humboldt (prentje) trok vijf jaar door Zuid-Amerika. Op een dag vond hij in een grot de lichamen van de laatsten der Ature-indianen. Nabij de grot trof hij een papegaai aan die de enig overgebleven spreker van de Ature-taal bleek te zijn. Snel haalde von Humboldt zijn notaboek boven en noteerde wat de papegaai ten gehore bracht. Zo werden veertig woorden van het Maypure, de Aturi-taal, voor het nageslacht bewaard.

In 1997 leerde Rachel Berwick, bij wijze van artistiek project, twee papegaaien die veertig woorden aan (hier meer). Als die papegaaien op hun beurt elk twee andere papegaaien de taal leren en die twee op hun beurt, enzovoorts, dan gaat het Maypure nooit meer verloren.

donderdag 24 februari 2011

Vermoedelijke wedstrijd


De Ierse schrijver en notoir drankorgel Brendan Behan trok, als hij in Parijs was, ook wel eens op met Albert Camus.
"Like myself, he was a soccer fan and agreed with myself that the best soccer to be seen is in England, which is the home of football. He suggested to me that I go over to England with himself and the proprietor of the Hotel Louisien, for Arsenal and Tottenham Hotspurs were duelling it out that Saturday."
Maar dat feest ging niet door. Behan mocht, omdat hij al een peer keer in de gevangenis zat voor IRA-activiteiten, Engeland niet in. Een paar maanden later, op 4 januari 1960, verongelukte Camus in een auto-ongeluk, samen met hun beider Franse uitgever, Michel Gallimard. "Which shows, perhaps, that it is not safe to travel with publishers", aldus Behan.

Het prentje: vermoedelijk de wedstrijd waarvan sprake. Arsenal-Tottenham Hotspurs, 5 september 1959, uitslag 1-1. Het verhaal: uit Brendan Behan, Confessions of an Irish Rebel, 1965.

woensdag 23 februari 2011

Dames uit Livonië


In Livonië -of Lijfland- kan het behoorlijk koud zijn. Als de gure Baltische wind uit de Golf van Riga komt aangewaaid is het vermoedelijk wat prettig om je, zoals de afgebeelde dames, in je eigen draagbare en met bont afgezette tentje te kunnen wegstoppen.

Het prentje: Drie dames uit Livonië, Albrecht Dürer (1471-1528), 1521.

dinsdag 22 februari 2011

De heilige Wilgefortis


In de reeks Minder Gekende Heiligen, vandaag de heilige Wilgefortis (prentje):
Wilgefortis had been promised in marriage by her father to a pagan king. To thwart the unwanted wedding, she had taken a vow of virginity, and prayed that she would be made repulsive. In answer to her prayers she sprouted a beard, which ended the engagement. In anger, Wilgefortis's father had her crucified, (wikipedia).

maandag 21 februari 2011

Sterk van Al


Eigenlijk formidabel knus en huiselijk: de cel van Al Capone. Een voorbeeld van hoe je het beste maakt van slechte omstandigheden. Sterk van Al.

En, bij het begin van weer een nieuwe werkweek, een moedgevende gedachte: doe zoals Al, maak het gezellig.

Het prentje: Al Capone's cel in Eastern State Penitentiary, Philadelphia, Pennsylvania, via wikimedia.

zondag 20 februari 2011

Het toppunt van


Het toppunt van eenzaamheid? Een goede kanshebber: de enige vrouwelijke sumoworstelaar in heel India zijn. Niemand om mee te trainen, niemand om wedstrijdjes tegen te spelen. Klinkt zielig: het verhaal van Hetal Dave (meer hier).

Anderzijds: als je de enige vrouwelijke sumoworstelaar in heel India bent, ben je meteen ook de beste vrouwelijke sumoworstelaar in heel India. Dan ben je kampioen van je wijk, van je dorp of stad, van je provincie, van je deelstaat, van de gehele natie. Niet niks.

(Een denkvraag: ben je volgens dezelfde logica meteen ook de slechtste vrouwelijke sumoworstelaar in heel India? De slechtste van je wijk, van je dorp of stad, van je provincie, van je deelstaat, van de gehele natie? Als dat zo is: ook niet niks natuurlijk.)

Het prentje: niet de eenzame Indiase sumoworstelaarster. Wel: Japanse sumoworstelaars van rond de vorige eeuwwisseling, gefotografeerd door de legendarische Japanse fotografiepionier T. Enami (1859-1929). Het prentje is hier geleend, waar je ook een indruk krijgt van hoe het er oorspronkelijk in stereoview uitzag.

zaterdag 19 februari 2011

Meten is weten


Nu Valentijn achter de rug is kan er met iets meer zin voor realiteit naar de relatie worden gekeken. Hoe scoort de partner eigenlijk op de marital rating scale? Meten is weten!

Als je op het prentje klikt zie je beter welke criteria in acht worden genomen. Merk op: voorlezen uit boek of krant levert bonuspunten op.

Het prentje: via boingboing.

vrijdag 18 februari 2011

Historische dag


Een historische dag gisteren. Althans voor almaar kleiner groeien. Voor het eerst op één en dezelfde dag lezers uit alle continenten op bezoek: Thailand (Azië), Australië (Oceanië), Brazilië (Zuid-Amerika), de Verenigde Staten (Noord-Amerika), Frankrijk, België, Nederland, Spanje en Duitsland (Europa). Gisteren alle continenten. Alle continenten? Afrika niet dus.

Er komt nochtans veel moois uit Afrika. Bijvoorbeeld de foto's van Seydou Keïta (1921-2001), waarvan er hier boven ééntje is afgebeeld. Dat prentje hebben we geleend op de aan Seydou Keïta gewijde website. Op de site van de New York Times: tekst en uitleg en meer prentjes van Keïta.

donderdag 17 februari 2011

Beeldspraak


In de reeks Niet Voor De Hand Liggende Beeldspraak, vandaag Edmund Crispin (1921-1978), Frequent Hearses, 1950:
"Morose and mistrustful, Tuesday's dawn loitered in from the east like a trade unionist contemplating a strike".
Het prentje: via antiqbook.

woensdag 16 februari 2011

Motormeisjes


Lang geleden dat we het nog over Slechte meisjes hebben gehad. Vandaag: Slechte Meisjes op de Moto! Grrrrrrrrr.

(Of voor lezers die meer kicken op motorfietsen: vrooooeeeeeemmm.)

dinsdag 15 februari 2011

Behoorlijk grote trap


Vorig weekend nog op zijn Europese toernee neergestreken in Denderbelle, nu exclusief voor onze lezers: de grote trap. En groot is in dit geval effectief het best van toepassing zijnde epitheton ornans: een meter hoog en in zijn ondergoed gewogen een flinke zestien kilo. Eén van de grootste onder de vliegende vogels, (De Standaard, 13.02.2011).

Respect voor de behoorlijk grote trap!

(Het prentje: Vroeger waren de grote trappen nog véél groter, als je ziet dat een volwassen ruiter met paard nauwelijks tot aan de enkels van het afgebeelde exemplaar komt. Tenzij natuurlijk vroeger ruiters en paarden een stuk kleiner waren.)

maandag 14 februari 2011

De kortste keren


Binnen de kortste keren wordt het weer zomer. Elk jaar denk je, begin februari, dit komt nooit meer goed, nu blijft het voor altijd zo. Bruin, grijs, regen, modder, alles dood. Niets van. Voor je het weet: rokjesdag. En zon. En kleur en bloemen. En, toegegeven, hooikoorts en hittegolf.

Niet zeuren jongens. Binnen de kortste keren wordt het weer zomer.

Het prentje: Brigitte Bardot in 1959, via John McNab.

zondag 13 februari 2011

Kick van der Vall


Het prentje: Kick van der Vall, aanvallende middenvelder. Als speler van DWS in 1968 verantwoordelijk voor de uitschakeling van Beerschot in de Beker der Jaarbeurssteden. Dat kwam toen hard aan.

Kick begon later een kledingzaak in Enschede, naast de platenzaak van een andere oud-voetballer, Niels Overweg. En die kwam in oktober 2006 in het nieuws omdat hij als trainer van de amateurclub SC Franeker tijdens een wedstrijd een voetballer van de tegenpartij in de neus zou hebben gebeten. Hoewel Overweg het incident ontkende, werd hij door zijn club ontslagen.

(Ja, sorry, iemand moet al dat soort dingen toch bijhouden.)

zaterdag 12 februari 2011

Sint John Coltrane


Mogelijk een minder gekend kerkgenootschap, maar één waarvan we ons voornemen de leerstellingen ernstig te zullen bestuderen: de St. John Coltrane African Orthodox Church.

Een filmpje over een eredienst (hier).

vrijdag 11 februari 2011

IJslandse literatuur


The total literature of Iceland is under 50,000 books, which is easily scannable in 2 years by 12 people, (via Internet Archive Blogs).
Onder die 50.000 alvast één die je gelezen moet hebben: Njáls saga. Moord en doodslag in het oude IJsland. Niet voor gevoelige zielen.

Het prentje: het originele manuscript van Njals Saga, het zogeheten "Grijze Manuscript", omdat het ingebonden is in zeehondenvel. Via umilta.net.

donderdag 10 februari 2011

Wulken en/of kinkhoorns


Whelks are strange and comforting.
They have no notion of community life and they breed very quietly. But they have a strong sense of personal dignity.
Even lying face down in a tray of vinegar, there is something noble about a whelk.
Which cannot be said for everybody.


Jeanette Winterson, Oranges are not the only fruit, Pandora Books, 1985.
Het prentje: "whelks", i.e. wulken en/of kinkhoorns, via StormFineArts.

woensdag 9 februari 2011

With I-van-hoe


Ivanhoe, Ivanhoe,
Side by side
Were proud to ride
With Ivanhoe.
At his call we spring
To help him ride along,
The song we sing
Is free and joyous song.

Ivanhoe, Ivanhoe,
Far and wide
Throughout the countryside
They know
There's freedom on his banner,
Justice in his sword,
He rides against the manor
Where tyranny is lord.
Rich and poor,
Together we go,
Forward with Ivanhoe,
With I-van-hoe.
En met muziek erbij klinkt dat zo (filmpje). Het prentje: inderdaad, Roger Moore is Ivanhoe in de legendarische ITV-reeks.

dinsdag 8 februari 2011

Lakimpuri Kheri


In het Indiase plaatsje Lakimpuri Kheri staat sinds kort een tempel waar de gelovigen kunnen bidden tot de God van de Engelse taal. De God in kwestie is niet Ganesha, Laksmi of Shiva maar Thomas Macaulay, de negentiende-eeuwse architect van het Britse wereldrijk, die als zodanig de vader is van het Engels als wereldtaal. Dit gebedshuis is het domein van de kastelozen. Voor deze ‘Dalits’ vormt de beheersing van het Engels een belangrijke stap om vooruit te komen binnen de maatschappij, (De Groene Amsterdammer, 19.01.2011).
Het prentje: Thomas Babington Macaulay, Baron Macaulay, door John Partridge. (Meer over de heiligverklaring van Macauley in The Telegraph, 06.02.2011.)

maandag 7 februari 2011

Schrijverspantoffels


En de prijs voor de mooiste schrijverspantoffels gaat naar ... Kader Abdolah! Proficiat!

Het prentje: via destandaard.

zondag 6 februari 2011

Exotische sijsen


De mooiste vogels van de wereld komen uit Essen

Jan Konings (59), Freddy Leenaerts (53) en Fons Van Hooydonk (55) hebben de mooiste vogels van de wereld. In de Franse stad Tours scheerden de drie Essenaren hoge toppen op de wereldkampioenschappen voor mooiste vogels.

Freddy haalde maar liefst 1 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille mee naar huis. Fons en Jan ook een bronzen. Fons met een sijs, Jan met een Chinese groenvink. Het brons van Freddy was voor een kruising tussen een distelvink en groenvink. Zilver voor een stam (dit zijn vier vogels die tegelijkertijd worden gekeurd, deze moeten er allemaal hetzelfde uitzien) van een kruising tussen een distelvink en een kanarie. Het goud was voor een stam sijzen
, (Gazet van Antwerpen, 5.02.2011).
Het prentje: een bijzonder fraaie distelvink, via Barbe Buyst, die overigens een fantastische Distelvink en Sijsenmengeling in de aanbieding heeft, bestaande uit "gezondheidszaad, raapzaad, gepelde haver, bruin perillazaad, witzaad, negerzaad, wit perillazaad, lijnzaad, koolzaad, kempzaad, heulzaad, distelzaad". Een mengeling, zo lezen we, die overigens "ook veel aan exotische sijsen wordt gevoederd". Hebben die geluk, ja.

zaterdag 5 februari 2011

Panmure House


De Edinburgh Business School besloot zichzelf een mooi cadeau te doen en kocht Panmure House, het huis waarin Adam Smith zijn laatste jaren sleet. Het gebouw, dat tot voor kort wat stedelijke diensten herbergde, wordt nu gerestaureerd en verbouwd tot bibliotheek en salon. Tegen de bestaande gevel wordt een glazen atrium gezet dat als trappenhuis dienst zal doen (via: Adam Smith Institute).


Enigszins voorspelbaar is de Schotse architectenvereniging er helemaal voor en zijn Historic Scotland, de instantie die zich over het Schots historisch erfgoed buigt, en Edinburgh World Heritage, de organisatie die waakt over het historische karakter van de stad, minder opgezet met het idee. Lees er alles over in The Scotsman.

(Voor zover iemand daar naar zou vragen: wij zijn niet automatisch tegen, maar ook niet vanzelfsprekend voor.)

vrijdag 4 februari 2011

Lepidoptera


Vladimir Nabokov was een man van vele talenten. Hij was ondermeer ook curator van de afdeling Lepidoptera (schubvleugeligen, of vlinders) van het Museum voor Comparatieve Zoölogie van de universiteit van Harvard. In die hoedanigheid ontwikkelde Nabokov de stelling dat vlinders in vijf verschillende emigratiegolven de nieuwe wereld bereikten. Hoe hij daartoe kwam en waarom de wetenschap hem nu gelijk geeft, lees je in de New York Times.

Het prentje: Nabokov heeft beet! Weer een fijne nieuwe vlinder voor de afdeling Lepidoptera van het Museum voor Comparatieve Zoölogie van de universiteit van Harvard.

donderdag 3 februari 2011

Maar helaas


Jammer, maar helaas:
Despite a recurring Internet meme that all polar bears are left-handed, there is no scientific evidence to support this claim, (wikipedia).
Het prentje: via Grain Edit.

woensdag 2 februari 2011

Geelong, Australië


Eentje speciaal voor onze snel uitbreidende Australische lezerschare:
Mevrouw Adriana Zevenbergen, de 100.000ste naoorlogse Nederlandse migrant, koopt een bloemkool bij mevrouw Wilhelmina Hofstede in de Australische havenplaats Geelong. Australië, Geelong, maart 1959.
Bij gelegenheid eens kijken of dat winkeltje in Geelong er nog is?

Het prentje: via Nationaal Archief.

dinsdag 1 februari 2011

Vakantieplannen


Het is die tijd van het jaar waarin de vakantieplannen worden gesmeed. Ouders die voor kleine Gust of Marieke wel eens wat anders willen dan altijd weer die sport- of ponykampen: de Poncha Springs Christ of Church heeft heel wat in de aanbieding. Heroes of the Bible: supermegacool.

Het prentje: via criggo.