vrijdag 30 september 2011

De dartele tweeling


Zo'n mooie boeken vind je nooit voor je Kindle of e-bookreader.

William Ard, nu helemaal vergeten, was één van de meest populaire schrijvers in de jaren 1950, gespecialiseerd in hard-boiled detectives en westerns. Wie een William Ard tegenkomt in een tweedehandszaak mag die gerust voor ons meebrengen.

Gevaarlijk spel van liefde en geweld! We kijken er al naar uit.

donderdag 29 september 2011

Familiegeluk


This Be the Verse

They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.

But they were fucked up in their turn
By fools in old-style hats and coats,
Who half the time were soppy-stern
And half at one another’s throats.

Man hands on misery to man.
It deepens like a coastal shelf.
Get out as early as you can,
And don’t have any kids yourself.

Philip Larkin, This Be the Verse, uit: Collected Poems.

woensdag 28 september 2011

Eenzame harten


Zoals John Mc Nab schreef: There are no bad photographs of Françoise Hardy. Or at least I haven't been able to find any. Daar valt werkelijk niets tegen in te brengen. Zullen we dan maar een liedje draaien? Tous les garçons et les filles (filmpje). Speciaal voor de eenzame harten.

Het prentje, via John Mc Nab: Françoise Hardy in 1968.

dinsdag 27 september 2011

God denkt


Net zoals we ons niet kunnen voorstellen hoe een leeuw denkt of een vleermuis, kunnen we ons evenmin voor de geest halen hoe het brein van de Allerhoogste werkt. Tocqueville doet niettemin een poging:
"God denkt niet aan het mensdom in het algemeen. Hij ziet in één oogopslag en afzonderlijk alle wezens waaruit de mensheid bestaat en ziet elk van hen met de gelijkenissen die hem op allen doen lijken en met de verschillen die hem ervan onderscheiden.
God heeft dus geen algemene ideeën nodig; dat wil zeggen dat hij nooit de noodzaak voelt een zeer groot aantal soortgelijke voorwerpen in eenzelfde vorm te gieten om er gemakkelijker over te kunnen nadenken."


Alexis de Tocqueville, Over de Democratie in Amerika, boek 2, 1840.
Het prentje (via Ye Olde Evening Telegraph): zo'n hele dag een volledig universum in goede banen leiden gaat ook wel eens tegensteken. Om zich te ontspannen speelt God graag ezeltje-prik. Soms prikt hij wel eens naast het beoogde doel en -poef- daar gaat dan een planeet of melkwegstelsel. Tja, shit happens.

maandag 26 september 2011

Zardoz


Wat altijd weer een schok is: de vaststelling dat het geen boze droom was, maar bittere realiteit. Ooit stemde Sean Connery -dé Sean Connery- er effectief in toe in het hierboven afgebeelde sm-kostuum in een film te acteren.

En mogelijk is Zardoz -de film in kwestie- een hoogtepunt in de geschiedenis van de cinematografie, maar dat zullen we nooit weten. Sean Connery -dé Sean Connery- in dat kostuum en met die paardenstaart en die laarzen moeten aanschouwen: dat kan onmogelijk goed zijn voor het geestelijke en morele evenwicht van een mens en dus kijken we niet.

Vrijheid, blijheid en alles voor de kunst. Maar dit nooit meer doen, Sean.

zondag 25 september 2011

Veiligheidshalve


Veiligheidshalve, om onze lezers tegen zichzelf en de boekhandelketen De Slegte tegen een bestorming te beschermen, posten we dit bericht op zondag. Ga er misschien even bij zitten. Bij De Slegte kun je voor slechts 9.99 euro Joseph Roth in Berlijn. Een leesboek voor wandelaars kopen. In dat door Michael Bienert samengestelde boek vind je de krantenstukjes van Joseph Roth over het Berlijn van de jaren twintig: over literaire cafés, straatgevechten, zesdaagsen en cabarets.

En alsof dat nog niet genoeg is kun je voor amper 3.99 euro ook nog eens de verzamelde Misdaad in Marseille-trilogie van Jean-Claude Izzo kopen. Ongeveer het beste van de Mediterranean noir, zoals dit subgenre van de misdaadliteratuur heet.

Samenvattend: voor het belachelijke bedrag van 13.98 euro kun je jezelf een eigenlijk niet eens in geld uit te drukken hoeveelheid leesplezier cadeau doen. De Slegte opent maandag de deuren om 10 uur. Laat, veiligheidshalve, je baas even weten dat je wat later komt.

zaterdag 24 september 2011

Vanavond: Louis!


Wie nu zijn of haar tafeltje nog niet gereserveerd heeft kan er beter spoed achter zetten. Vanavond: Louis Armstrong! Hopelijk speelt hij ook deze: Louis en zijn All Stars, live in België in 1959, C'est si bon (filmpje).

Terecht overigens dat Louis steevast C'est si bon bij zijn Belgische optredens op het programma zette: het liedje werd eerst in België, in 1947, een hit, meer bepaald in de versie van Angèle Durand. Pas daarna was ook de wereld er klaar voor. Daar zorgde in het bijzonder Eartha Kitt voor, die er in 1953 mee tot op de elfde plaats in de Amerikaanse hitparade geraakte.

De naam van de nochtans in Antwerpen geboren Angèle Durand doet in België geen belletje rinkelen. Dat is anders in Duitsland: daar was Angèle een gevierde ster in het operette- en musicalcircuit. Angèle nam een tweehonderdvijftigtal plaatjes op en speelde ook in een stuk of twintig films, waaronder kaskrakers als Hula Hopp Cony, Der Lachende Vagabund en Mit Eva fing die Sünde an.

Angèle Durand heette overigens voluit Angèle Caroline Liliane Josette Marie-José DeGeest. Dat kunnen niet zoveel mensen zeggen.

vrijdag 23 september 2011

Zweedse schilderkunst


Tezelfdertijd enigszins ongelukkig makend, maar de zaken ook wel spannend houdend: beseffen dat je onvoorstelbaar veel dingen niet weet en mogelijk nooit zult weten. Misschien verscheen er ooit een Bulgaarse roman die, moest je hem lezen, je leven verandert. Misschien bestaat er wel een Armeens popliedje dat, als je het hoort, je vrolijker maakt dan alle muziek die je ooit al hebt gehoord.

Best mogelijk allemaal. Wat weet je nu bijvoorbeeld van de Zweedse schilderkunst? Wat weet je van Nils Blommér (1816-1853), de man die dit prachtige hoofd van een zwarte man schilderde? Niets. Even weinig als van Bulgaarse romans en Armeense popliedjes.

Enigszins ongelukkig makend, maar de zaken ook wel spannend houdend: wie weet wat je ooit nog allemaal ontdekt.

Het prentje: via imagophilus.

donderdag 22 september 2011

Zijn Dochter


In de reeks Vragen Die Te Weinig Worden Gesteld, vandaag: hoe had de wereldgeschiedenis er uitgezien als God ons, in plaats van Zijn Zoon, Zijn Dochter had gezonden?

Tja, dat is meteen wel heel wat om over na te denken. Hadden we dan beter opgelet toen ons werd uitgelegd dat we elkander lief moesten hebben? Hadden we, indien Pontius Pilatus ons de keuze had gelaten tussen Barabas of Raquel Welch (prentje), even enthousiast om Barabas geroepen? Had de zus van Jezus evenzeer uitsluitend mannelijke apostelen uitgezocht? Zou de uitbouw van de Kerk dan aan ene Petra in plaats van aan Petrus zijn toevertrouwd? En hoe zou die Kerk er dan hebben uitgezien?

Als je het zo bekijkt: inderdaad een vraag die veel te weinig wordt gesteld.

woensdag 21 september 2011

Drukkingsgroep


Toch nog even een laattijdige felicitatie voor de rakkers van de Berlijnse Piratenpartij.

Wat dan weer niet zoveel mensen weten: de Piratenpartij heeft inmiddels al in één land een heuse minister geleverd: On 17 January 2011, an activist of the Tunisian Pirate Party, Slim Amamou, was appointed Secretary of State of Youth and Sport in the Tunisian government. On 25 May 2011, he resigned from his position, stating that once the country's democratic elections were planned, his mission would be over, (wikipedia).

Het prentje: uit de tijd toen de piraten nog gewoon een drukkingsgroep en geen partij waren, Norman Lindsay (1879-1969), Captured, 1938.

dinsdag 20 september 2011

Studentenmode


En dra gaan ook de poorten van de grote scholen open. Toch wel een moeilijk moment voor wie er dit jaar voor het eerst aan begint. Wat doe je bijvoorbeeld aan als je naar de grote school gaat? In het secundair onderwijs had je nog het vertrouwde schooluniform of droeg je gewoon wat de populaire kids droegen: dan was je zeker dat je erbij hoorde. Maar wat dragen populaire jongens en meisjes op hogeschool of universiteit?

Dit jaar, beste nieuwe studenten, kan je nooit fout zitten met bovenstaande outfit. Weer een zorg minder.

Het prentje: via sonobugiardo.

maandag 19 september 2011

Blitzkrieg Bop


Maandag. Maar dat laten we niet aan ons hart komen. De Ramones, Blitzkrieg Bop: (filmpje). Voor je het weet is het al weer dinsdag. Of woensdag. Of weekend.

Hey Ho. Let's Go.

zondag 18 september 2011

Huizen met wasgoed


Wasdag. Kleur bij kleur, wit bij wit. En bij mooi weer: alles buiten te drogen hangen. Misschien niet schokkend of van wereldhistorisch belang, maar van schokkend en wereldhistorisch komt toch alleen gezever.

Egon Schiele's Häuser mit bunter Wasche - Vorstadt II veranderde deze zomer voor 25 miljoen pond van eigenaar; de hoogste prijs ooit voor een werk van Schiele betaald (meer hier). De afgebeelde huizen met wasgoed stonden in Krumau, Zuid-Bohemen, waar Schiele in 1911 samenwoonde met zijn zeventienjarige model Valerie (Wally) Neuzil. Het duurde niet lang voor Schiele en Neuzil werden verzocht de gemeente te verlaten: in Krumau zag men hanky-panky met minderjarigen niet zitten.

Maar: alles heeft met alles te maken. De verkoop van de Huizen met wasgoed vloeit voort uit een juridisch geschil waarin de verkoper, het Weense Leopold Museum, is verwikkeld. Want dat museum was de onrechtmatige eigenaar van Schiele's -inderdaad- Porträt von Wally (1912), sinds dat schilderij door de Nazi's afhandig was gemaakt van de oorspronkelijke joodse eigenaars.

Q.E.D.: van schokkend en wereldhistorisch komt gezever.

zaterdag 17 september 2011

Kasteel Bitov


Bijzonder groot onder liefhebbers van het taxidermisme: Kasteel Bitov in Zuid-Moravië, Tsjechië. De laatste bewoner van die uit de elfde eeuw stammende burcht was ene baron Georg Haas die, zijn achternaam getrouw, een grote dierenvriend was. De baron had ondermeer een leeuwin, die luisterde naar de fijne naam Mitzi-Maus en die elke dag met de baron mee aan tafel ging.

Maar het meest hield baron Haas nog van de hond. Er liepen er zo'n tweehonderd over het kasteelerf. En al die honden werden, als ze het aardse voor het eeuwige ruilden, netjes begraven op het kerkhof van het kasteel. Maar de absolute lievelingetjes van de baron kregen speciale aandacht: die werden opgezet. En daardoor heeft het kasteel Bitov vandaag de grootste collectie opgezette honden ter wereld (Daily Mail, 19.07.2011).

En als het over taxidermie gaat kunnen we niet anders dan de sympathieke Chuck Testa het woord geven om zijn handeltje aan te prijzen (filmpje). Wie na het zien ervan denkt, als onze geliefde kat of hond komt te gaan, dan bellen we Chuck, die moeten we teleurstellen. Chuck does not taxidermize pets. Typisch Chuck.

vrijdag 16 september 2011

Margarinemartelaar


In 1886 besloot het Amerikaanse Congres de boterboeren een handje te helpen door margarine zwaarder te belasten en dus duurder te maken. In de kortste keren kreeg je natuurlijk mensen die margarine illegaal importeerden en op de zwarte markt probeerden te slijten. Daarop riep de Amerikaanse overheid de margarinepolitie in het leven, die jacht maakte op die smokkelaars en op wie op eigen houtje margarine maakte.

En zo werd in 1915 de hierboven afgebeelde Charles Wille opgepakt en veroordeeld omwille van het overtreden van de Margarine Act. Charles Wille, margarinemartelaar. (Bron: Reason).

donderdag 15 september 2011

William Huskisson


Vandaag gedenken we het allereerste slachtoffer ooit van een spoorwegongeval. Dat was William Huskisson (1770-1830), die op 15 september 1830 hoogstpersoonlijk werd doodgereden door de bedenker van de spoorwegen, George Stephenson. William Huskisson was staatssecretaris in de regering die werd geleid door de Duke of Wellington en sneuvelde in die hoedanigheid:
While attending the opening of the Liverpool and Manchester Railway, Huskisson rode down the line in the same train as the Duke of Wellington. At Parkside Railway Station, close to Newton-le-Willows in Lancashire, the train stopped to observe a cavalcade on the adjacent line. Several members of the duke's party stepped onto the trackside to observe more closely. Huskisson went forward to greet the duke. As Huskisson was exiting his car, the locomotive Rocket approached on the parallel track. As the train drew close he held on to the open carriage door, but the door was wider than the gap between the two trains and The Rocket struck it, forcing Huskisson off balance and under its wheels. His leg was horrifically mangled. The wounded Huskisson was taken by a train (driven by George Stephenson himself) to Eccles. When he reached hospital he was given a massive dose of laudanum. After being told his death was imminent he made his will, and died a few hours later.
Wie ons kan vertellen wie het allereerste slachtoffer ooit was van een auto-of fietsongeval, mag dat altijd laten weten.

Het prentje: Richard Rothwell (1800-1868), William Huskisson.

woensdag 14 september 2011

Aaiapparaat


In de reeks Miskende Uitvindingen, vandaag Rita A. Della Vecchia’s aaiapparaat:
One of the primary elements of this relationship of man with domestic pets seems to be the scratching, stroking and petting of a pet that can be accomplished by its human symbiont by reason of his greater dexterity. … The instant invention provides a mechanical device to simulate this activity for pets without requiring human attention, with the thought that, by reason of the learned behavior of such animals, the animal will associate this activity, as to its source of origin, with its human symbiont.
(Via Futility Closet)

dinsdag 13 september 2011

Dr. Flicker


Doctor: Why are you depressed, Alvy?
Alvy's Mom: Tell Dr. Flicker.
[Young Alvy sits, his head down - his mother answers for him]
Alvy's Mom: It's something he read.
Doctor: Something he read, huh?
Alvy: [his head still down] The universe is expanding.
Doctor: The universe is expanding?
Alvy: Well, the universe is everything, and if it's expanding, someday it will break apart and that would be the end of everything!
Alvy's Mom: What is that your business?
[she turns back to the doctor]
Alvy's Mom: He stopped doing his homework!
Alvy: What's the point?
Alvy's Mom: What has the universe got to do with it? You're here in Brooklyn! Brooklyn is not expanding!
Doctor: It won't be expanding for billions of years yet, Alvy. And we've gotta try to enjoy ourselves while we're here!


Uit Woody Allen, Annie Hall: filmpje.

maandag 12 september 2011

Elvis vivat!


Sensationeel nieuws! Elvis was ook al in de Romeinse tijd onder ons en dit beeldje uit de 2de eeuw van onze tijdrekening (prentje) vormt daarvan het onweerlegbare bewijs.

Elvis vivat! zoals de trouwe lezers van de destijds uitermate populaire blog crescere usque minor zouden hebben gezegd.

(Het prentje verscheen in de Daily Mail, waar uitgelegd wordt dat het om a genuine marble acroterion gaat. En een acroterion -dat is uiteraard parate kennis voor onze lezers- is a kind of architectural ornament often found for decoration on the corners of a sarcophagus, a stone tomb or burial chamber.)

zondag 11 september 2011

Nelson en David


Wat je vandaag niet zoveel zult horen:
"Throughout its construction, the World Trade Center was cordially detested by all New Yorkers. The unpopular Rockefeller brothers were so closely involved in the financing that the giant buildings were known as Nelson and David; the giant buildings are owned by the even more unpopular Port Authority, which wasn't created to build and own huge office towers. Plus which, the financially desperate city didn't need two new 110-story office buildings and couldn't afford to supply them with services. And to cap it off, the rumour among the fifty thousand office drones who worked in the buildings was that the elevators shook, especially around the 85th floor."

Helene Hanff, Apple of My Eye, Londen, 1977.
Het prentje: via Beamtwenty3.

zaterdag 10 september 2011

Maddy Genets


Mogelijk de minst coole groep aller tijden: dames en heren, Maddy Genets et son ensemble! In het altijd beklijvende Petite Fleur (muziekje).

Terwijl Maddy en de heren aan de slag zijn, misschien wat wetenswaardigheden. De muziek van Petite Fleur werd in 1952 geschreven en opgenomen door Sidney Bechet. In 1959 bedachten Fernand Bonifay en Mario Bua er de woorden bij, die Maddy zo hartverscheurend ten gehore brengt. Bonifay is de meest bekende van de twee: hij schreef liedjes voor Johnny Hallyday, Tino Rossi, Gilbert Bécaud, Annie Cordy, Bourvil, Dalida, Luis Mariano, Sacha Distel, Petula Clark, Richard Anthony en, jawel, Bobbejaan Schoepen. Mario Bua is dan weer de auteur van meesterwerkjes waarvan alleen al de titels een mens goed gezind maken: Fais Voler Ton Jupon en Aïcha (Cha cha cha).

Zo, dat was weer bijzonder leerrijk, niet?

(Het prentje via Steve Carter. Tip: CM)

vrijdag 9 september 2011

H.H. Richardson


Het Buffalo State Asylum for the Insane, in Buffalo, New York. Wie hier bij valavond, bij herfstweer, toekwam en nog geen zenuwpatiënt was, werd het meteen.

De architect Henry Hobson Richardson gaf met dit in de jaren 1870 opgetrokken gebouw -geïnspireerd door de lectuur van William Morris en John Ruskin- meteen zijn naam aan een genre: Richardsonian Romanesque.

Het prentje komt uit de indrukwekkende reeks Asylum van fotograaf Christopher Payne. Meer hier.

donderdag 8 september 2011

Wonderhond


Vandaag, beste lezers, het aangrijpende verhaal van Bobbie, de wonderhond van Oregon. Bobbie, een jonge collie, maakte in 1923, samen met Frank en Elisabeth Brazier, zijn baasjes, met de auto een reis door de Verenigde Staten. Bobbie had de gewoonte om achteraan de wagen de zitten, op de bagage (prentje). In Indiana werd de wagen belaagd door een meute wilde honden en Bobbie viel en vluchtte. De Braziers gingen op zoek naar Bobbie, maar die bleek spoorloos. Dan maar zonder Bobbie en diepbedroefd terug naar huis in Oregon.

En ziet: zes maanden later stond Bobbie thuis voor de deur. Bobbie was te voet helemaal teruggelopen uit Indiana, een afstand van zo'n 2800 mijl.

In 1927 overleed de inmiddels wereldberoemd geworden Bobbie. En die andere wereldberoemde hond, Rin Tin Tin, kwam uit respect een krans leggen op Bobbie's graf.

Tot zover het aangrijpende verhaal van Bobbie, de wonderhond van Oregon.

woensdag 7 september 2011

De sterren van Borges


En hoe stonden de sterren voor Jorge Luis Borges? Volgens Art & Astrology voortreffelijk:
Neptune is quintile Moon and sextile Venus. Venus rules Midheaven and is half semi square Midheaven. And see how prominent Moon, Venus and Neptune are! Venus rises before the Sun, between Sun and Mercury. Neptune is the first rising outer planet. And the Moon is elevated. The Moon, Venus and Neptune are connected and related to Midheaven. They are also prominent in the chart.

This is a complete pattern of a professional artist already. The sign Cancer is important because the Ascendant is Cancer. Taurus is important because Midheaven is in Taurus. There is also Mercury quintile Jupiter for creative succes with communications and Venus in aspect with Jupiter/Pluto (for earning a lot of money).
Een hele geruststelling. Stel dat de sterren Borges ongeschikt hadden verklaard voor de kunst. Je mag er niet aan denken.

dinsdag 6 september 2011

Aurel Persu



In de Reeks Dingen Die Roemenië Op De Wereldkaart Hadden Moeten Zetten Als Er Zoiets Als Rechtvaardigheid Had Bestaan, vandaag de gestroomlijnde auto's van Aurel Persu.

Aurel Persu (1890-1977) bedacht en produceerde de eerste aerodynamische auto uit de geschiedenis (prentjes). Persu bedacht die wagen in 1922 en haalde er, naar men zegt, een behoorlijke vaart mee. Een bocht nemen tegen de schrikbare snelheid van 60 km. per uur was blijkbaar niets, aldus de wikipedia's.

Die laten ook weten dat Persu's eerste wagen ten toon wordt gesteld in het Technische Museum te Boekarest, maar daar een kommervol bestaan leidt: The car has wrong wheels, and is in rather poor shape.

De prentjes en de rest via retronaut.

maandag 5 september 2011

Zenverkeer


Zullen we deze week eens iets leuks proberen? Wat niet zoveel mensen weten is dat files, of treinen in vertraging, eigenlijk bijzonder geschikt zijn als meditatief moment. Niets illustreert zo duidelijk de vergeefsheid van het zich vastklampen aan dingen waar je zelf geen controle over hebt. Als het verkeer niet beweegt, dan beweegt het niet. Punt gedaan. En dan mag je je daar druk over maken tot je er maagzweren of puistjes van krijgt: dat verandert werkelijk niets aan de situatie.

Maar ook dan kun je in je hoofd zo vrij zijn als je wilt. En dat heb je zelf wel in de hand. Zullen we in de week die komt eens proberen of ons dat lukt?

Wie niet kan wachten op de volgende file of treinpanne en nu alvast zelf meditatief aan de slag wil: een zeer bijzonder filmpje. Met de auto door Londen, ergens in de jaren vijftig. Zonder klank, maar met prachtige kleurenbeelden.

Zowel filmpje als foto komen van bij Christopher Fowler.

zondag 4 september 2011

Kleine attenties


Je vraagt je wel eens af wat grootvader Sigmund hier van zou hebben gevonden: Lucian Freud in innige omhelzing met een zebra. Wel stijlvol van Lucian om, speciaal voor de zebra, ook een trui met streepjesmotief te dragen. Zebra's zijn gevoelig voor dat soort kleine attenties.

Het prentje: via anneyhall.

zaterdag 3 september 2011

Moderne danskunst


Uit ons zesmaandelijkse lezersonderzoek blijkt dat er een groeiende vraag bestaat naar bijdragen over de moderne danskunst. "Een schandelijk minderbedeeld thema", meent een lezeres. "Hoelang nog kan almaar kleiner groeien blind blijven voor de hedendaagse danstraditie", vult een andere lezer aan.

Daar valt weinig tegen in te brengen. En daarom, om het een beetje goed te maken, een mijlpaal uit de dansgeschiedenis: Dave Brubeck's Unsquare Dance (filmpje).

Unsquare Dance klinkt bedrieglijk simpel, maar zit ritmisch gesproken behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Probeer zelf maar eens de hele tijd de maat te houden. Geen wonder dat zelfs de dansers uit het filmpje er hier en daar even naast zitten.

vrijdag 2 september 2011

Varken en koe


Eentje voor onze vrienden de vleeseters. Willie Nelson is ook niet zo blij met de wijze waarop vandaag het varken en de koe worden gekweekt en nam in dat kader het liedje The Scientist (van Coldplay) op. Een daar hoort een zeer geslaagd animatiefilmpje bij (hier).

(Dat filmpje is reclame voor Chipotle, een keten van grill-restaurants, die besloot alleen nog biologische gekweekte runderlapjes en karbonades op te dienen. Dat is ongetwijfeld nobel, maar op het einde van de rit zijn varken en koe desalniettemin nog altijd de pineut. Dat staat nog niet helemaal op punt.)

Het prentje: via anachronology.

donderdag 1 september 2011

Juffrouw Simpson


Ja, in het soldenseizoen doe je de beste koopjes altijd helemaal op het laatst. Deze geweldige rode laarsjes bijvoorbeeld: juffrouw Simpson, gefeliciteerd met deze aankoop! Daar gaat u ongetwijfeld plezier van hebben.

Het prentje: Sir William Nicholson (1872-1949), Miss Simpson's Boots, 1919.

(Sir William Nicholson behaalde in 1928, toen er op de Olympische Spelen nog prijzen werden uitgedeeld in de artistieke disciplines -meer daarover hier- een gouden medaille voor grafisch werk. Uiteraard volledig terecht.)