Geacht publiek,
we hebben de eer U mee te delen dat we er enige tijd niet zullen zijn. We zijn naar de Warme Landen. We hopen van U kortelings hetzelfde.
Een welgemeend toedeloe,
pst.
(Het prentje: Georges Déon, Jeune Joueur, z.j.)
"During his sad last years of exile, Oscar Wilde was staying in Paris when he dined with the symbolist writer Maurice Maeterlinck and his 'wonderful mistress', Georgette Leblanc. The author of Pelléas et Mélisande, somewhat implausibly dubbed 'the Belgian Shakespeare' by Octave Mirbeau, lived with Leblanc, the great soprano of the Opera Comique and creator of several of Massenet's roles, at their 'lovely little house' near the Bois de Boulogne, and had abandoned writing, or so Wilde told a friend. 'He only thinks of making life sane and healthy, and freeing the soul from the trammels of culture. Art seems to him now a malady. He rests his hope of humanity on the Bicycle."
Geoffrey Wheatcroft. Le Tour. A history of the Tour de France, Londen, 2003.
Uiteindelijk staat alle dichten stil.
Wanneer
het lijdend voorwerp, onderwerp geworden,
niet meer handelen, vervoegen wil
Wanneer de tijdnood dringt
en het geweld dit leven op de knieën dwingt
Wanneer de dagen zich verschuilen
De angst niet meer ontwaakt
(het samenwakend slapen
geen haast meer maakt)
Staan in de woorden de gedachten stil.
Wij worden omgeroepen en gezocht:
‘Ver-moe-de-lijk va-ren-de...
Zich met spoed naar huis
te be-ge-ven... Toe-stand
zeer ern-stig... O-ver-komst
dring-end ge-wenst...’
De onbegonnen reis die aan beraad
het hand en toe-val overlaat
Het visum oneindig verlengd
tot in de laatste magere jaren,
baart waanzicht, welgeteld. Een vijand
onverlaat, die overloopt,
en elke hartstocht stil. Verschaald.
uit Simon Vinkenoog, Heren Zeventien, 1953.
Bijna vakantie. En wat nemen we, behalve een zwembroek, nog mee?
Zonnecrème.
Inderdaad. En wat nog?
Een zonnebril.
Ja, ja. Natuurlijk. Maar daar zijn de mensen niet zo geweldig in geïnteresseerd. Eigenlijk is het juiste antwoord...
Ik weet het! Een ... zonnehoed!
Ach, hou op. Boeken! Ik bedoel: welke boeken nemen we mee. Tijd voor het jaarlijkse zomerlijstje.
Zeg dat dan meteen.
Zal ik nu doen.
"Vanaf 1937 stond er in een zorgvuldig afgesloten en bewaakte expositieruimte van de Berlijnse kunstacademie een dertig meter lange maquette van een reusachtige weg die een as vormde door het centrum van Berlijn. Halverwege deze weg bevond zich een gigantisch congrescentrum, de Volkshalle. Het ontwerp was gebaseerd op een schets die Hitler halverwege de jaren twintig zelf had getekend. Hij liet een veilige gang bouwen van de Rijkskanselarij naar de ruimte waarin de maquette stond en 's avonds liep hij vaak, bijgelicht door een zaklantaarn, met gasten naar de maquette om hun te tonen hoe het nieuwe Berlijn eruit zou gaan zien. Op een bepaald punt langs de 120 meter brede weg -welbewust zo ontworpen dat hij een derde breder zou zijn dan de Champs Elysées- zou 's werelds grootste triomfboog verschijnen, een monument ter herdenking van de in de Eerste Wereldoorlog gevallen Duitse soldaten, wier 1.8 miljoen namen in graniet gebeiteld op de 117 meter hoge muren zouden prijken. De Volkshalle vormde het belangrijkste onderdeel van de maquette: de reusachtige vergaderruimte zou plaatsbieden aan 200.000 personen en daarmee de grootste zaal ter wereld worden. De koepel zou een doorsnede van 250 en een hoogte van 74 meter krijgen, waardoor hij zeven keer zo groot zou uitvallen als die van de Sint-Pieters in Rome.
Toen de oorlog uitbrak werd de Volkshalle uitgesteld om de bouw na de eindoverwinning te laten uitvoeren door een leger van 3 miljoen buitenlandse dwangarbeiders. De maquette in Berlijn is in 1945 verdwenen: geplunderd of verbrand."
Richard Overy, Dictators. Hitlers Duitsland, Stalins Rusland, De Bezige Bij, Amsterdam, 2005.
"Het Paleis der Sovjets moest het grootste gebouw ter wereld worden. Het had een vloeroppervlak van 110.000 vierkante meter; met zijn hoogte van 420 meter zou het het zojuist gereedgekomen Empire State Building in New York nog overtreffen. Op de reusachtige basis -zo groot dat het beton voor de fundering precies 16% van de jaarlijkse cementproductie van de USSR had opgeslokt- stonden zes gelaagde torens boven elkaar. Het geheel werd bekroond door een monumentaal beeld van Lenin dat drie keer zo groot was als het Vrijheidsbeeld - meer dan negentig meter hoog. Dit beeld, dat een groteske, 35 meter lange arm met 6 meter lange vingers ten hemel hief, was van een afstand van meer dan zestig kilometer zichtbaar. Een nieuwe weg, die op sommige plaatsen wel 250 meter breed was en rechtstreeks door het centrum van Moskou liep, voerde naar de overdonderende, pseudo-klassieke entree van het paleis. Binnenin lag een congreszaal met plaats voor 21.000 afgevaardigden van het wereldsocialisme, overwelfd door een 100 meter hoge koepel.
Het Paleis der Sovjets werd gebouwd op een drassig terrein, waarin zich maar liefst 117 bronnen bevonden. Het naar binnen sijpelende grondwater werd eerst bestreden met een laag asfalt; vervolgens gebruikte men duizenden grafzerken uit de buurt om het water tegen te houden. In de oorlog werd het stalen geraamte afgebroken en gebruikt om er tankvallen mee te bouwen. na de oorlog gaf Stalin opdracht de bouw opnieuw te beginnen, maar de technische problemen bleken onoverkomelijk. Tijdens zijn leven werd het project niet zozeer afgeblazen als wel uitgesteld, waarna het in de jaren vijftig werd opgegeven; in 1960 werd het terrein omgetoverd in een reusachtig verwarmd zwembad."
Richard Overy, Dictators. Hitlers Duitsland, Stalins Rusland, De Bezige Bij, Amsterdam, 2005.
"Ach ja, je kent dat hé. Zo gaat dat in de Tour: als je een dikke scheet laat, ben je bijna dood."
Tom Boonen, zenmeester, herleidt de dingen tot hun ware proporties, De Standaard, 4.07.09.
Thelonious Monk
dit is een straat van parijs
met een arabier in de zon
die langzaam slenterend werkloos
loopt te zijn een 1951-noordafrikaan
ting ting ting in de bleke zon
zonder geluid
dit onder water uitgesproken
vonnis ting ting ting
ternauwernood de oppervlakte rakend
en met een strofe in de franse taal:
je donnerais ma vie
toute entière
pour un petit rire confus et obscène
herinnert aan de dierentuinapen
met mondbekken harige benen
en ronde gladde achterhanden
die gretig alle kleuren willen grijpen wit en zwart
ting ting ting
Simon Vinkenoog, Thelonius Monk, uit Land zonder Nacht, 1952
"We talked about psychology, Freud and Jung, Hawthorne, sociology, black history and sociology dealing with race issues, he was very well read in the classics of psychology and history and literature . . . Freud and Jung -- go down the street and try and find five people who can talk about Freud and Jung."