zaterdag 5 november 2011

Beringstraat


Na de dood van Stalin manoeuvreerde Lavrentiy Beria zich in poleposition om leider van de Sovjet-Unie te worden. Maar al snel werd Beria door de andere potentaten ten val gebracht en gedood. Exit Beria.
"Not long afterwards, everyone who possessed a copy of the Soviet Encyclopedia, the Soviet equivalent of the Encyclopedia Brittannica, got a letter instructing them to cut out the entry on Beria and replace it with a new one, enclosed with the letter, on the Bering Strait. The two entries were exactly the same length."

Uit: Mary-Kay Wilmers, The Eitingons. A Twentieth-Century Story, Faber and Faber, Londen, 2009.
Over dit boek: een nogal wonderlijke familiegeschiedenis. Een deel van de Eitingons ontvlucht het Rusland van de Revolutie, maar wordt wel de exclusieve invoerder van nertsen uit de Sovjet-Unie. Een ander deel blijft in Rusland en eindigt aan de top van de Russische geheime dienst. (Eén van de Sovjet-Eitingons organiseert in Mexico de moord op Trotsky.) Wilmers, zelf uit het Amerikaanse deel van het Eitingon-geslacht stammende, spit de familiegeheimen uit. Stonden, tijdens de Koude Oorlog, de twee takken van de familie met elkaar in contact? Spioneerden de westerse Eitingons voor de Sovjet-Unie? Omdat cruciale archieven ofwel gesloten zijn, ofwel vernietigd, vindt Wilmers geen antwoorden. Maar de geschiedenis van de twee takken van de familie blijkt wel een uiterst geschikte kapstok om de geschiedenis van de twintigste eeuw aan op te hangen.

Geen opmerkingen: