maandag 27 februari 2012

Robert en Roberta


Voetballers die ook nog eens kunstenaar zijn? Vermoedelijk zijn er wel wat. Maar die bovendien en cours de route van geslacht veranderden? Een lezer attendeerde ons op de figuur van Robert Percy Kelly. Percy speelde in derde afdeling bij Workington FC, onder Bill Shankly, de man die later Liverpool tot grootse triomfen bracht. Percy ging pas op latere leeftijd naar de academie en bleef altijd een outsider in de kunstwereld. Zijn brood verdiende hij als bediende bij de post. In stilte tekende en schilderde hij een oeuvre bij elkaar. En even, op het einde van de jaren 1960, leek er erkenning te komen.Maar Percy die niet echt een makkelijk karakter had, maakte zichzelf al snel weer onmogelijk bij mensen die hem in zijn carrière vooruit hadden kunnen helpen. Het feit dat hij schilderijen liefst niet verkocht, maakte het er ook niet eenvoudiger op.

Op latere leeftijd besloot Robert Percy Roberta Penelope te worden. Opmerkelijk: van zodra Robert Roberta werd, veranderde de tekenstijl. Opeens verschenen er mensen, bloemen en kleuren op het blad. Meer over Robert Percy/Roberta Penelope Kelly: hier. En meer prentjes: hier.

(Nog een opmerkelijk historisch toeval: tijdens de oorlog, gestationeerd in Whitehall, zat de tweeëntwintigjarige Kelly tijdens een air raid samen met Winston Churchill in de schuilkelder. Churchill, zelf een enthousiast zondagsschilder, complimenteerde hem om zijn tekentalent en suggereerde Kelly, die nog nooit in een museum was geweest, ook eens de National Gallery te bezoeken. En dat was, lees je, bepalend voor Kelly's latere artistieke ontwikkeling.)

Het prentje: Robert Percy/Roberta Penelope Kelly, Summer Flowers, z.j. Met dank aan Nancy Mikado, Esq.

Geen opmerkingen: