maandag 20 april 2009

Wijnhoroscoop voor deze week


Mensen zijn -lezers van deze site zullen dat beamen- vaak niet slim. Vrijwel dagelijks draagt de actualiteit daarvoor nieuw bewijsmateriaal aan. Vandaag met betrekking tot onze eet- en drinkgewoonten.

In een Amerikaans onderzoek zetten ze proefpersonen een reeks bestanddelen voor waarmee ze een volledige maaltijd konden samenstellen. Het ging steeds om etenswaar waaromtrent je je enigszins schuldig voelt: dingen als frieten, chicken nuggets, gebakken aardappelen. Maar de ene groep mocht er eventueel ook een gezond slaatje bij kiezen, de andere had die keuze niet.

Wat blijkt? Als mensen er een slaatje bij mogen nemen, nemen ze drie keer meer friet. Mensen zijn, het dient gezegd, vaak niet slim.

En daarvan maken de iets slimmere exemplaren dan weer gebruik om de enigszins minder slimme soortgenoten een oor aan te naaien. In Groot-Brittannië zien, net als bij ons, de grootwarenhuizen de klanten krenteriger worden. En dus moeten er nieuwe truukjes worden bedacht om ze tot consumeren aan te zetten. Een fijne vondst is deze: de wijnhoroscoop.

In de Guardian van dit weekend kon je lezen dat supermarktketen Tesco, daarin alras gevolgd door de rivalen, sinds kort wijnproefavonden organiseert, daarbij de maankalender volgend. De uitleg is: de stand van de maan bepaalt hoe wijn smaakt.

Maria Thun, een Duitse natuurdame, publiceert, geïnspireerd door de biologisch-dynamische natuurleer van Rudolf Steiner, al een jaar of vijftig zaaikalenders, waarbij ze dagen indeelt als zijnde "fruit", "bloemen", "wortels" of "bladeren". Samengevat: fruit- en bloemendagen zijn goed voor de wijn, wortel en bladerendagen niet.

De krant publiceert in dit verband ook de wijnhoroscoop voor deze week:

"With most wines showing best on fruit and flower days, drinkers face a tricky weekend. From 8am today until 10pm tomorrow is a root day. Flower day starts at 11pm tomorrow. In the next week, the best drinking time looks to be from 8pm on Wednesday until 11am on Thursday and from 6pm on Friday and throughout Saturday - both fruit periods. Lunchtime on Wednesday looks the worst time for wine."

Uiteraard zijn we bereid elke theorie een kans te geven. Lezers die deze week hun wijnconsumptie via de horoscoop willen bepalen, wensen we vanzelfsprekend dan ook succes.

Maar we herhalen voorzichtigheidshalve: mensen zijn vaak niet slim.

(Het prentje: uit de Très Belles Heures du Duc de Berry, de maand april, door de gebroeders Van Limburg tussen 1412 en 1416 gemaakt.)

1 opmerking:

d/ zei

Tiens, zouden we onze studenten geen "examenhoroscoop" kunnen aansmeren voor een milde bijdrage?
- Steenbok: vermijd mondelinge examens op een woensdagochtend van een prof die schorpioen is. Je kansen zijn daarentegen optimaal voor een Waterman.
- Boogschutter: vermijd elk contact met proffen van het andere geslacht. uw wallen zullen niet in dank worden afgenomen,...
- Waterman: scheer (m) of ontsnor (v) uzelve en poets uw tanden voor elk mondeling examen.
...