woensdag 30 januari 2013

Het µ-teken


De dagelijkse wereld zit vol dingen waar je eigenlijk nooit acht op slaat. Op je toetsenbord vind je -althans de azertyklaviergebruiker- op het rijtje dat begint met de q, helemaal op het einde, naast het teken voor percentages en op dezelfde toets waar het symbool voor het Britse pond staat, het µ-teken. Inderdaad: het µ-teken (zie prentje). En dat stond er al heel die hele tijd. Gek dat je dat nu pas opmerkt. Maar waar staat het voor en waarom staat het er? Op zo'n moment schiet wikipedia ter hulp:
"Opmerkelijk op het AZERTY-toetsenbord is de aparte toets voor het letterteken "µ" (Griekse letter Mu). Vele andere toetsenbordindelingen bevatten het teken ook, maar slechts als toetsencombinatie, in Windows meestal AltGr+M.
Ten tijde van de opkomst van de pc werd de Franse verantwoordelijke voor de verkoop van de PC, Marcel Boulogne, gevraagd welke tekens hij direct bereikbaar op het toetsenbord wilde houden: de dode tekens ¨ en ^ of de µ. Hij zag in dat de pc weldra de typemachine zou vervangen, en hij wilde het teken niet zomaar verstoppen. Het µ-teken wordt gebruikt in sommige eenheden (µF: microfarad, µs: microseconde) en hij wilde vermijden dat men uF en us ging typen. Daarom besliste hij ook het µ-teken te behouden."

Geen opmerkingen: