donderdag 3 januari 2013

Rotary Connection


Belangrijk in de geschiedenis van de swingende muziek was het kortstondig intermezzo van de psychedelic soul.  In navolging van Jimmy Hendrix begaven zwarte muzikanten, grootgebracht in de r&b en motown-tradities, zich op het experimentele pad dat de witte jongens hadden verkend. Tegen de achtergrond van de klanken van vervormde gitaren en van enigszins ongewone instrumenten zoals de sitar of het spinet, werden -ongetwijfeld daarbij geholpen door de inname van geestverruimend spul- onderwerpen van, eh, kosmische aard aangesneden. Maar, en dat was het leuke, dat gebeurde altijd op een pulserend, dansbaar ritme. Dat was wel eens anders bij de witte jongens.

In dat kortstondig intermezzo werd de basis gelegd voor de latere funk en zelfs de disco. Eén van die vele psychedelic soul-groepjes uit die tijd was de Rotary Connection, opgericht door Marshall Chess, de zoon van de man achter het legendarische Chess soul-label. Zoon Chess engageerde een groepje witte en zwarte muzikanten met een zeer uiteenlopende muzikale achtergrond en voegde daar Minnie Riperton aan toe, de sympathieke receptioniste uit vaders bedrijfje. Riperton ging later solo en scoorde een monsterhit met Lovin' You, waarna ze op ontstellend jonge leeftijd aan kanker overleed.

Maar daar ging het niet over: een plaatje van de Rotary Connection uit 1971, I Am The Black Gold Of The Sun (muziekje). Ver uit!

Het prentje: 1968, Minnie Riperton en de Rotary Connection spelen ten dans

Geen opmerkingen: