dinsdag 23 november 2010

Rabarberland


Het mooie is dat elke regio of streek wel in iets de beste is. Dat heeft de Allerhoogste in Zijn Goedertierenheid zo beslist. Het nadeel van die verdelende rechtvaardigheid is dat niet elke regio een even tot de verbeelding sprekende bijzonderheid heeft meegekregen. In de Champagne kregen ze mousserende wijn, in Parma ham. En wat kregen ze in Yorkshire mee? Rabarber.

Daar sta je dan. Rabarber. Kom daar mee onder de mensen. Maar daar vonden ze in Yorkshire wat op. In de Rhubarb Triangle wordt rabarber in schuren, in het halfduister, bij kaarslicht gekweekt. Niet omwille van de romantiek, maar omdat je zo zachtere en mooi rode rabarberstronken krijgt. "Forced rhubarb" heet de rabarber die op deze wijze tot stand komt. En die productiewijze is sinds dit jaar, net als de champagne of de parmaham, door de EU erkend en beschermd (The Guardian, 25.02.2010).

Yorkshire leads the world in forced rhubarb production. Zeker weten!

Geen opmerkingen: