woensdag 10 juli 2013

Kleine Verlosser


Wat het christelijk geloof onappetijtelijk maakt voor de allerjongsten, is dat apologeten steeds weer de fout maken de jeugdige Jezus af te beelden als zo'n mierzoet baasje, zo'n onderkruipertje dat altijd een goed rapport heeft en bijvoorbeeld ook nog eens fijn een stukje viool ten gehore kan brengen, waarop oma dan steevast tranen begint te plengen en vervolgens de portemonnee bovenhaalt. Kortom, zo'n jongetje waar je best een voorbeeld aan zou moeten nemen. Dat is, beste christelijke vrienden, zeer fnuikend voor het geloof van de allerjongsten. Niemand wil met een seut worden geassocieerd.

Gelukkig laat de schilder Max Ernst een meer realistisch beeld zien van de jeugd van de Here Jezus. Die haalde vermoedelijk af en toe ook kattenkwaad uit, die werd door z'n vader ook wel eens betrapt als hij stiekem een sigaretje stond te roken achter het muurtje van de kerk. En in zo'n gevallen ging Jezus gewoon als alle normale stervelingen over de knie. En de Maagd Maria spaarde daarbij de spreekwoordelijke roede niet: Jezus' billetjes zien flink rood. Pech voor de Kleine Verlosser, goed voor de geloofwaardigheid van het geloof.

Het prentje: Max Ernst (1891-1976), Die Heilige Jungfrau züchtigt das Jesuskind vor drei Zeugen: André Breton, Paul Eluard und dem Maler, 1926.

1 opmerking:

d/ zei

uiteraard wist Philip Pullman dat ook http://www.amazon.com/Good-Man-Jesus-Scoundrel-Christ/dp/0802145396/ref=sr_1_10?s=books&ie=UTF8&qid=1373472117&sr=1-10