zaterdag 13 juli 2013

Vakantieboek


Wie nog op zoek is naar een onderhoudend vakantieboek: niet dralen, Tom Reiss, The Black Count. Over het leven van de vader van Alexandre Dumas, die van de Drie Musketiers en De Graaf van Monte Christo. Het leven van de Dumas van dit boek is zo ongelofelijk, dat je jezelf regelmatig betrapt op de gedachte: hoe komt het dat ik dit niet eerder wist.

Vader Dumas, Thomas-Alexandre Dumas, was zwart; onecht kind van een Franse edelman die plantagehouder was geworden op het latere Haïti. Vader Dumas werd, na de kinderjaren in feitelijke slavernij te hebben doorgebracht, als adolescent meegebracht naar Frankrijk en kreeg daar de opvoeding die bij jonge edellieden hoorde. Hij bleek een uitzonderlijk ruiter en sabelaar, als gevolg waarvan hij toetrad tot de koninklijke wacht. Na een conflict met zijn vader, neemt de jonge edelman onder de naam van zijn zwarte moeder dienst als gewone rekruut in een gewone ruitereenheid. In geen tijd -en geholpen door de revolutionaire oorlogen- schopt hij het tot generaal. Op het hoogtepunt is hij de aanvoerder van alle cavalerie-eenheden in het Franse Revolutionaire Leger.

De Franse Revolutie loste alvast één belofte in: de slavernij werd afgeschaft, waardoor de Revolutie zich van de eeuwige trouw verzekerde van alle jonge gekleurde mannen die in Frankrijk verbleven. Een verbazend groot aantal van hen bekleedden, tijdens de Revolutie, hoge politieke of militaire ambten. Vader Dumas was geenszins de enige zwarte legerleider. Let wel: in het reguliere Franse leger, niet in één of andere koloniale eenheid.

De slechterik in het verhaal is Napoleon. Eens die de macht verwerft is het gedaan met de gelijkheid. De slavernij wordt terug ingevoerd en de zwarte Franse staatsburgers moeten zich laten registreren en worden zoveel mogelijk op transport gesteld, terug naar het slavenbestaan in de kolonies. Zelden werd de onmenselijkheid van het racisme meer hartverscheurend geïllustreerd: zwarte mensen die hadden gestreden voor de waarden van de Franse Revolutie, worden door die Franse staat uitgeleverd aan de in ere herstelde plantagehouders.

Voor wie denkt: en dat soort zware kost in de vakantie? Geen schrik. Leest als een avonturenroman. Helemaal in de traditie van Dumas' junior. Niet dralen: kopen en meenemen op reis.

Geen opmerkingen: