zondag 7 juli 2013

Marin Marais


Altijd toch een beetje stiefmoederlijk bedeeld op deze site: de klassieke muziek. Helemaal kunnen we dat nooit meer goed maken, maar vermoedelijk helpen ook beetjes. Vandaar: reclame voor de nieuwe CD van viola da gamba-speelster Mieneke van der Velden, Images. Samen met theorbe-speler Fred Jacobs - de theorbe is een soort van luit, om het simpel te houden - nam ze een stuk of twintig pièces de caractères op van Marin Marais.

Marin Marais, nu maken we even een zijsprongetje, moet op zijn oude dag plots hard vechten tegen het vooroordeel dat hij niet echt bestaat. Nogal wat mensen die in de ban waren van de inderdaad redelijk geweldige film Tous les matins du monde (met daarin zoon en vader Depardieu; de ene inmiddels dood, de andere grotendeels hersendood), dachten dat het om fictie ging. En sindsdien loop je, als je de naam van de zeventiende eeuwse barokcomponist laat vallen, altijd het risico dat één of andere slimmerik je meent te moeten verbeteren door uit te leggen dat het allemaal maar film was.

Dus, de executive summary: een werkelijk uitstekende CD. En een reden om wat vaker Marin Marais te spelen. Niet slechts een filmpersonage dus.

En nog dit: het label Ramée, waarop de CD verscheen, is een voorbeeld voor alle platenlabels. Elke CD is een klein kunstwerkje. Een mens zou ze allemaal wel willen. (De catalogus: hier.)

Geen opmerkingen: