woensdag 28 maart 2012

Paardenvlees



Uit een tijd toen mensen minder gevoelig waren: leuk naar de paardjes kijken, in het slachthuis. Handig voor de deelnemers: als Bles geen prijs won, kon je ze daar achterlaten. Klaar om tot paardenbiefstuk te worden versneden.

Ook in die dingen werden we blijkbaar Angelsaksischer. Henry Mayhew schreef in 1851 in London Labour and the London Poor dat, terwijl arme mensen in Frankrijk en Duitsland zich voedden met worst afkomstig van paardenkarkassen, de Engelse armen consequent paardenvlees weigerden. Paard was taboe.

Maar net in Groot-BrittanniĆ« keert het tij, onder invloed van de populaire kookprogramma's en de cultus van de masterchefs: nadat Gordon Ramsay besloot paard op het menu te zetten, zag je Britse foodies schoorvoetend volgen. En sinds kort kan je in de supermarkten een paardensteak vinden.

De moraal: geen taboe is tegen de mode bestand.

Geen opmerkingen: