woensdag 25 februari 2009

Oorlogskabinet


Het wordt menens. In de kranten hebben ze het over een oorlogskabinet dat de beste koppen van de natie moet verzamelen en dat ons door de onzekere economische tijden moet loodsen. Oorlogskabinet? Dan kan je maar beter je licht op steken bij de professionals, de militairen. Wij trokken naar Generaal op rust Swertvaeghers de Lichtbueren (prentje) en vroegen hem wat hij er van dacht.

Fantastisch idee! Ik wou dat ik twintig jaar jonger was en ik deed mee. Burgers zijn brave mensen hoor, sommige van mijn beste vrienden zijn burgers, maar als het er op aan komt kan je maar beter hopen dat er militairen in de buurt zijn.

Maar, Generaal, wat kunnen de militairen doen aan de economische crisis? Je kunt de slechte aandelenkoersen toch niet met tanks te lijf gaan?

Neen? En waarom niet? Geef mij een detachement infanteristen en dat varkentje is zo gewassen. We grendelen de beurs af en niemand komt buiten vooraleer de aandelenkoersen opnieuw gestegen zijn. Het zal rap gedaan zijn, eens we ze op water en droog brood zetten.

Maar kan je zo ook het consumentenvertrouwen herstellen, Generaal?

Zonder de minste twijfel. Consumenten weten niet wat goed voor ze is. Op zaterdag sturen we de para's naar de Meir, de Veldstraat en de Nieuwstraat. We zetten de straten af. We controleren wie er in wil en schrijven op hoeveel geld ze bij hebben. We controleren wie er terug uit wil, we vragen ze hun portemonnee boven te halen. Te weinig geconsumeerd? Sturen we terug. Tot de economie weer op volle toeren draait. De fabrieken zullen in de kortste keren overuren maken.

En kunnen de verschillende legermachten hun steentje bijdragen, Generaal?

De jongens van de luchtmacht zijn al goed bezig. Vandaag in de krant hebben ze het over F-16's die de ruiten deden trillen boven Brugge en Gent (De Standaard, 25.02.09). Een foutje, te wijten aan een communicatiestoornis, zegt de legerleiding. Dat zeggen ze natuurlijk om de burgers gerust te stellen. De waarheid is dat er wordt geoefend. Wat moet je doen om een halve stad zonder dakpannen te zetten? Hoe hard moet je knallen opdat alle ramen aan diggelen worden geslagen? Als de legerleiding dat weet worden er, samen met de bouwindustrie, plannen gemaakt voor de wederopbouw. En als het met de bouw goed gaat, gaat het met alles goed.

En de marine, Generaal?

Het bezoek van de Vlaamse ministers aan Detroit is wat dat betreft een gemiste kans. Aankomen op de luchthaven met een burgervliegtuig: dat maakt geen indruk. Stel dat Peeters aan het hoofd van onze vloot de oceaan was overgestoken en dat ze vervolgens de Hudson waren opgevaren: dan hadden de Amerikanen wel aandacht voor ze gehad. Dan was, om de minister-president te parafraseren, het "engagement van de Vlaamse overheid duidelijk overgekomen" (De Standaard, 25.02.09).

Hartelijk dank, Generaal.

Ingerukt, mars! Links, rechts, links, rechts.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk gesprek met de Generaal ! Andermaal knap werk. Ik sta steeds versteld hoe verscheiden de onderwerpen zijn op deze blog. Doe zo voort.