vrijdag 27 februari 2009
Post op zondag
Sommige dingen houden De Gevestigde Machten listig voor je verborgen. Wisten wij veel dat we gerust nog onze in Belgisch geld gefrankeerde postzegels konden gebruiken. Dankzij een dame uit Wallonië zijn we wijzer geworden.
De dame in kwestie, die blijkbaar liever anoniem blijft, stuurde recent een brief aan de krantengroep Sud Presse, gefrankeerd met postzegels uit 1936 en 1969 (Het Nieuwsblad, 24.02.09). 'Ik koop hele loten oude postzegels op. Ik heb er duizend en ik gebruik ze', legt ze uit. Volgens een woordvoerder van De Post worden de postzegels in oude Belgische franken nog aanvaard. 'We accepteren postzegels die na 1962 uitgegeven zijn'.
Dat roept allerlei vragen op:
a) waarom precies 1962 en bijvoorbeeld niet 1952 of 1905?
b) hoe controleren ze dat bij de post? Wordt, als er een oude postzegel opduikt, er een postzegelgids bijgehaald? Is er een speciale dienst die zich over dat soort kwesties uitspreekt?
c) hoe zit dat dan als je het juiste bedrag wil berekenen? Geldt het huidige tarief en moet je je franken in euro's verrekenen of mag je je houden aan dat van, bijvoorbeeld, 1962?
d) hoe zit dat met de legendarische Gele Briefkaarten met voorgedrukte postzegels? Mag je die ook nog gebruiken?
e) gegeven dat we vandaag allemaal geacht worden Europeaan te zijn, mogen we dan ook postzegels uit Nederland of Spanje kleven, al dan niet in guldens of pesetas gefrankeerd?
Wie zoekt dat voor ons uit?
En ook nog een cultuurhistorische reflectie: de postzegel op het prentje dateert uit 1905. Merk op: toen werden brieven in regel blijkbaar ook op zondag besteld.
Post op zondag. It boggles the mind.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Goh, leuke vraag ware het niet dat De Post een echt overheidsbedrijf is. Lees: een onontwarbaar kluwen van regels met 3x zoveel voetnoten en 134 uitzonderingen.
Maar toch: een poging. Op dit stukje webstek vinden we toch een beetje uitleg:
http://www.post.be/site/nl/postgroup/press/releases/2001/PPR_20011221_euro.html
En als er nog twijfels zijn: vraag het aan uw postbode of in uw postkantoor. Natuurlijk niet op maandag, dinsdag of woensdag, dan wordt er natuurlijk gestaakt.
Blij dat ik eens zo een postzegel zie waarop staat: niet bestellen op zondag. Ik heb daar voor het eerst over gelezen in een reisverslag van Emilia Pardo Bazán die in 1901 naar België en Nederland is gereisd en daar een boekje heeft over geschreven: "Por la Europa católica". Ze had vooral belangstelling voor de sociale rol van de kerk in België, bezocht België's toenmalig meest vooruitstrevende bisschop, Mgr. Doutreloux, en had een gesprek met Mercier, toen nog geen kardinaal. En ze ging in Gent naar de Vooruit, want ze wou alle klokken horen. (En daarna naar het Lam Gods). Als praktiserend katholiek was ze voorstander van de zondagsrust en het feit dat je er als klant voor kon kiezen je postbode niet de straat op te sturen op zondag, sprak haar heel erg aan.
Lieve
Een reactie posten