woensdag 6 november 2013
Darwin junior
Eén van de meer aandoenlijke manuscripten bewaren ze in de Cambridge University Library. Daar hebben ze de drukproeven van Charles Darwin's On the Origins of Species en dat is natuurlijk om allerlei redenen een geweldig iets: dan kun je bijvoorbeeld kijken welke laatste aanpassingen Darwin, met de hand, aanbracht. Dat vinden wetenschappers en boekenliefhebbers ongeveer het equivalent van de paasklokken die zijn langsgekomen.
Maar nog veel opmerkelijker -en hier dankt het manuscript in kwestie zijn aandoenlijkheid aan- is dat op de ommezijde van de drukproeven Darwin's kroost met kleurpotloden aan het werk ging. Darwin had tien kinderen. En je ziet de grote man aan de hand van dat manuscript enigszins een gewone vader wezen. Buiten regent het, de verzamelde kinderschare jengelt, de ene plaagt de andere, twee dreigen te beginnen te vechten, ééntje is alvast aan het huilen gegaan. En dan haalt vader Darwin een stapel papier boven, geeft ze allemaal wat bladen en kondigt aan dat we een tekenwedstrijd gaan houden. Leuk, jongens!
Hierboven één van die tekeningen die als titel "The battle of the Vegetables" meekreeg. Welke jonge Darwin hiervan het eigenaarschap mag opeisen, weten we niet meer. Alleszins: fijne tekening. En ook: toch fantastisch dat iemand ze heeft bewaard. (Meer: hier).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Ook dat maakt van Darwin zo'n innemend iemand: dat hij ondanks zijn obsessieve manier van bezig zijn met wetenschap ook een echte familieman was. Het <a href="http://www.darwinproject.ac.uk/death-of-anne-darwin>ontroerende in memoriam</a> dat hij schreef voor zijn dochter Anne, die op haar tiende stierf, toont een vader die tot een half uur lang zijn haar "liet doen" om zijn dochtertje te plezieren.
Inderdaad. Helemaal waar.
Een reactie posten