woensdag 31 oktober 2007

Nietzsche's schrijfmachine


Groot, veel en duur. Dat is waar het vandaag in de wetenschap om draait. Je telt niet mee als je niet een half leger onderzoekers tewerkstelt en met miljoenenbudgetten goochelt. Van alle kanten slaan ze je om de oren met oproepen om projecten in te dienen en fondsen te verzamelen.

Het moet wel heel moeilijk zijn om je vandaag als, pakweg, filosoof overeind te houden. Wat heb je immers nodig? Wat boeken en schrijfgerief. Dat hoeft zelfs geen tekstverwerker te zijn. Filosofen kunnen voort met pen en papier.

Welke filosoof is destijds als eerste overgeschakeld op de schrijfmachine? Vermoedelijk Nietzsche. Bovenstaand apparaat is een Hansen writing ball. Hoe het ding precies werkt zoek je wellicht beter zelf even uit. Nietzsche kreeg zo'n toestel van zijn zuster toen zijn ogen steeds slechter werden. THE WRITING BALL IS A THING LIKE ME: MADE OF / IRON / YET EASILY TWISTED ON JOURNEYS, schreef onze vriend. In hoofdletters omdat het toestel maar één lettergrootte had.

Wie zijn solidariteit wil betuigen met de humane wetenschappers die er erg bekaaid vanaf komen in de toekomstige financiering van het universitair onderwijs, kan dat. Op www.decreethogeronderwijs.be vind je alle uitleg en een petitie. Tekenen!

Geen opmerkingen: