zondag 4 oktober 2009

Echte wetenschap


Echte wetenschap, dat is toch nog wat anders. Ja, iedereen kan op radio of TV commentaar geven bij verkiezingsuitslagen of stukjes in de krant schrijven over integratie en hoe het gesteld is met de allochtone medemens. Daarvoor moet je niet hebben doorgeleerd.

Echte wetenschappers, daarentegen, verzinnen dingen waar wij, gewone stervelingen, niet bij kunnen. Zo bijvoorbeeld.

Paleontologen hebben van wat opgegraven tanden en beenderresten het bestaan van een nieuwe vroege voorouder van de mens afgeleid. Het gaat, vernamen we, om de Ardiphitecus ramidus, een aapachtige die 4,4 miljoen jaar geleden Ethiopië, rechtop lopend en bomen klimmend, onveilig maakte.

Wat zo bijzonder is, is dat die paleontologen meteen ook weten of en op welke wijze die voorouder behaard was. Op het prentje zie je dat: beetje sluik en donker haar. Leken vragen zich dan af: waarom niet blond of ros of met leuke schapenkrulletjes?

Dat weet alleen de wetenschap.

Nog veel meer bijzonder en haast grenzend aan toverij: hoe zijn die paleontologen er in geslaagd te achterhalen wat de naam was van de zonet opgegraven afgestorven voorouder? Want, wat lezen we in de krant? "Oudste oermens heet Ardi" (De Standaard, 02.10.09)?

Sterk.

Echte wetenschap.

Geen opmerkingen: