woensdag 14 oktober 2009

Sermoen tot de Vissen


Van dat bericht over de zebra's uit de zoo van Gaza word je niet echt vrolijk (NRC, 09.10.10).

Gaza, 9 okt. De eigenaars van de dierentuin van Gaza-stad hebben op zoek naar een nieuwe attractie hun twee ezels tot zebra’s laten omschilderen. De laatste zebra’s van de dierentuin verhongerden in januari tijdens het Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook en wegens de doorgaande Israëlische blokkade is het niet zo makkelijk aan nieuwe te komen. En misschien zouden ze door de smokkeltunnels via Egypte kunnen worden geïmporteerd, maar dan zijn ze te duur.

Volgens dierentuin-woordvoerder Ahmad Barghouti heeft een professionele schilder de witte ezels met in Frankrijk geproduceerde haarverf bewerkt. Bezoeker Hasan Yaseen zei gisteren dat zijn drie kinderen nooit een echte zebra hebben gezien en veel plezier beleven aan de Gaza-versie.

Tijdens het Israëlische offensief werd de dierentuin zwaar beschadigd. De meeste dieren vonden de dood – sommige als gevolg van luchtaanvallen en veel door uithongering. Volgens de oppassers was het gebied in het zuiden van Gaza-stad wegens de aanwezigheid van Israëlische troepen en tanks twee weken lang te gevaarlijk om te betreden. Tegen de BBC zei de directeur van de dierentuin in februari dat van de 400 dieren het maar tien hadden overleefd, waaronder de twee leeuwen.

Dan maar iets opbeurends? Glenn Gould -hier is ie weer- over zijn liefde voor de dieren. Bekijk het filmpje tot het einde. Gould zingt de olifanten toe. Meer in het bijzonder doet hij dat door ze op Gustav Mahler te vergasten: St. Antonius van Padua's Sermoen tot de Vissen (tekst en bijzonder mooi stukje muziek).

Het prentje: Arnold Böcklin (1827-1901), Sint Antonius preekt tot de vissen. (Op de beeltenis bovenaan luistert de haai, de vinnen gekruist, devoot naar Sint Antonius. Eénmaal terug in het water -beeltenis onderaan- doet hij zich opnieuw te goed aan de andere vissen. Wéér niets om vrolijk van te woorden. Shit.)

Geen opmerkingen: