Aagje Kerkhofs, studente Toegepaste Cultuurstudies aan de Provinciale Hogeschool Harelbeke en stagiaire op de redactie, controleert de genomineerde boeken op ongedierte. Vuile boeken worden, het dient gezegd, onverbiddelijk van de lijst gezwierd. Wie weet wat je via die op het internet bestelde exemplaren allemaal binnenhaalt. Na strenge controle, waarbij zoals Aagje demonstreert de modernste technieken worden gebruikt, haalden dit jaar* deze kandidaten de eindronde:
Giorgio Bassani,
De Tuin van de Finzi-Contini's. Een klassieker uit 1962. Italië 1938, een joods-Italiaanse familie, tennis, Engelse boeken en zomerliefde. Achter de hoge tuinmuren, weg van de wereld. Even toch.
Thomas Berger,
Little Big Man. Uit 1964, we komen al iets dichter bij huis. De honderd-en-elfjarige Jack Crabb vertelt de ware geschiedenis van het Wilde Westen. Of toch bijna.
Phillip Bounds,
Orwell and Marxism. The Political and Cultural Thinking of George Orwell. Kan je nog iets toevoegen aan een klein metertje Orwell-biografieën? Toch wel: Bounds verdiept zich in de door Orwell gelezen klein-linkse literatuur en positioneert Orwell in de concrete debatten van die jaren.
Bill Bryson,
One Summer - America 1927. Een willekeurig land, een willekeurig jaar, een willekeurig seizoen en wat er allemaal gebeurde. Zo eenvoudig kan geschiedschrijving zijn. Niets is op zich saai of onbenullig. Het hangt er van af hoe je het brengt.
Adrian Carton de Wiart,
Happy Odyssey. Onze favoriete held: in beide Wereldoorlogen wel een stuk of wat organen en ledematen kwijtgeraakt, maar zich desalniettemin geweldig amuserend. Maar nog leuker, lezen we, waren de jaren van het interbellum, jagend in de Poolse moerassen. Zo maken ze ze niet meer.
David Esterly,
The Lost Carving. A Journey to the Heart of Making. Over de liefde voor het handwerk. Esterly vertelt over het jaar waarin hij de door brand geteisterde houtsnijwerken van Gibbons restaureerde.
Nicolaj Gogol,
Hoe Ivan Ivanovitsj ruzie kreeg met Ivan Nikiforovitsj. In de nieuwe vertaling van Aai Prins, de aanloop naar de
Verzamelde Verhalen. (De lectuur daarvan staat voor volgend jaar geprogrammeerd.)
Arthur Hopcraft,
The Football Man. People & Passions in Soccer. Klassiek voetbalboek uit 1968, dit jaar heruitgegeven. De voorloper van de meer literaire en sociologisch geïnspireerde sportcommentaar uit het volgende decennium.
Patrick Leigh-Fermor,
The Broken Road: From the Iron Gates to Mount Athos. Het langverwachte slotdeel van de legendarische reisdagboeken. In de jaren 1930, te voet door Midden-Europa. Een wereld die op het punt stond te verdwijnen; een wereld waar het leven alleszins meer kleur en smaak leek te hebben.
Duncan Pryde,
Nunaga: Ten Years Among the Eskimo's. Vooral fijne literatuur in de wintermaanden: wetend dat het altijd nog kouder kan zijn. Wel best goed vertoeven, zo bij de Eskimo's. Verbazend breeddenkende mensen.
Tom Reiss,
The Black Count. Glory, Revolution, Betrayal and The Real Count of Monte Christo. Het verhaal over de vader van Alexandre Dumas, over de zwarte generaal van Napoleon en over hoe de kleine keizer de revolutionaire idealen én zijn generaal de rug toe keerde.
Margaret Salinger,
Dream Catcher. Reflections on Reclusion. Dochter Salinger over vader Salinger. Dochter schrijft ongemeen goed. Bij momenten hard, maar vader Salinger maakte er soms dan ook een potje van.
Doug Saunders,
Arrival City: How the Largest Migration in History is Reshaping Our World. Migratie is geen verhaal van zielenpoten en kneusjes, van achterstelling en miserie. Migratie gaat over materiële lotsverbetering, over sterke mensen die vooruit willen en vooruit gaan.
Jonathan Sperber,
Marx. A Nineteenth-Century Life. Eén van de betere Marx-biografieën. Marx als negentiende-eeuwer, voortdurend achterom kijkend naar de Franse Revolutie en van daaruit de wereld interpreterend.
Sylvain Tesson,
Zes maanden in de Siberische wouden. Buiten beren, binnen boeken. Het leven teruggebracht tot wat zo ongeveer de essentie is.
*. "Dit jaar" loopt van 22 december 2012 tot en met 21 december 2013. "Dit jaar" omvat in totaal 141 boeken. Dat is het kleinste aantal sinds het begin van de registratie. Het excuus
dat er dit jaar wel een aantal heel dikke tussen zaten, is belachelijk. Er dient gewoon ernstig te worden bezonnen over de prioriteiten in het leven. Internet: buiten!