maandag 9 december 2013

Bata-schoenen


Ooit het symbool van de vermaledijde consumptiemaatschappij: de Bata-schoen. Als men in de periode tussen de twee wereldoorlogen wou afgeven op de kleinburger, dan werd spottend verwezen naar het dragen van confectiepakken en Bata-schoenen. De Tsjechoslowaakse schoenen werden machinaal gemaakt, waren goedkoop en vielen dus binnen het bereik van wie graag behoorlijk gekleed ging, maar weinig geld had. Kon niet goed zijn.

Maar, als je dit prentje bekijkt: vandaag zouden fashionista's flink geld geven voor zo'n leuk paar canvasschoenen. Jammer, maar helaas. Het oorspronkelijke bedrijf verdween na 1945 toen de communisten Tsjechoslowakije overnamen.* Na de val van het communisme probeerde een Bata-erfgenaam het oude bedrijf opnieuw op te starten. Tevergeefs. In 2000 ging Bata voorgoed failliet.

(*. Thomas J. Bata -zoon van oprichter Thomas G. Bata- vertrok naar Canada en begon daar opnieuw. Dat is de Bata zoals wij die vandaag kennen; ook Bata, maar niet helemaal meer dezelfde Bata. Meer hier.)

Geen opmerkingen: