maandag 17 november 2008
Emailloze Dag
Eentje voor de mensen die al enige tijd tot de jaren des onderscheids zijn gekomen: wie herinnert zich nog het eerste emailbericht dat hij of zij kreeg? Wie dacht toen dat het allemaal zo'n vaart ging lopen? Iemand die destijds voorspelde dat we ooit de hemel zouden danken voor een dag zonder email?
Precies twintig jaar geleden, op 17 november 1988, kreeg de Nederlander Piet Beertema als eerste niet-Amerikaan een emailbericht toegestuurd (Trouw, 17.11.08). Beertema werkte op de wiskundeafdeling van één van de Amsterdamse universiteiten en maakte deel uit van een wereldwijde experimentele groep die op die dag een mailtje kreeg toegezonden via een half-open netwerk. Tot dan toe fungeerde het emailsysteem alleen via het wetenschappelijk netwerk van de Amerikaanse National Science Foundation.
Wat er in dat eerste berichtje stond staat jammer genoeg niet in de krant. Vorige week lazen we her en der wel over de voor 28 november geplande emailloze dag. Hier vind je er meer over. Onder de veel goeds belovende hoofding 10 Geboden vind je er ook goede tips om het dagelijkse emailverkeer het hoofd te bieden.
En waarom precies op 28 november, die Emailloze Dag?
Vrijdag 28 november, de laatste vrijdag van november, is geen toevallige keuze. Zevenendertig jaar geleden verzond Ray Tomlinson, programmeur bij het Amerikaanse softwarebedrijf BNN, de allereerste e-mail ooit. Hij was ook de eerste die het @-teken gebruikte voor het adresseren van zijn boodschap. De exacte datum van dit historische bericht vergat hij intussen, maar zelf situeert Tomlinson dit eerste bericht in de periode november-december 1971. De laatste vrijdag van november is dus een voor de hand liggende dag voor dit verjaardagsfeestje.
Het prentje: en mensen kunnen natuurlijk gewoon die dag ook vrijaf nemen en een kaartje sturen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten