vrijdag 14 november 2008

Jaarrekeningen bijhouden


Zou die man achter dat paard ooit denken: had ik maar fijn een kantoorbaan, leuk databestanden aanmaken en jaarrekeningen bijhouden?

Als kantoorbediende houd je jezelf dan voor: natuurlijk wel. Nu lijkt dat geweldig, op zo'n fijne herfstdag in het zonnetje, in het bos, met je paard aan de slag. Maar wat als het de hele dag regent, als het koud is, als je door de modder moet ploegen, als je paard humeurig is of als je de stal moet schoonmaken nadat het dier diarree heeft gehad. Geef mij maar databestanden en jaarrekeningen.

En toch geloven we dat niet helemaal.

Vraag jongetjes wat ze willen worden als ze groot zijn. Zelden willen ze kantoorbediende worden. Houthakker, piloot, brandweerman, slager of bakker, daar dromen jongens van. En gelijk hebben ze. Maar ergens, bij het opgroeien, loopt het fout.

De laatste vijf jaar is het aantal bakkers, slagers en viswinkels weer met 10 procent afgenomen, leert de krant. Niet als gevolg van faillissementen, maar vooral omdat oudere zaakvoerders de zaak stopzetten en geen vervangers meer vinden.

Die vervangers zitten op kantoor, maken databestanden en houden jaarrekeningen bij. En met dit weer kijken ze naar buiten en denken: waarom ben ik eigenlijk geen houthakker, piloot, brandweerman, slager of bakker geworden.

Ja, waarom eigenlijk niet?

(Bij het prentje hoort als onderschrift: "Trekpaarden slepen gevelde bomen weg uit een bos rond Hilversum. Een deel van het bos wordt uitgedund en lariksen worden door paarden weggesleept", De Volkskrant, 13.11.08, foto: ANP)

1 opmerking:

Luuk zei

Ik vind het als kleine BV-houder nog een behoorlijke uitdaging om jaarrekeningen te produceren. Zeker omdat cijfers niet echt mijn kracht zijn.