dinsdag 11 december 2007

De akg-Literatuurprijs 2007: de genomineerden


Vandaag de bekendmaking van de genomineerden voor de almaar kleiner groeien Literatuurprijs 2007. Om in aanmerking te komen moeten het boeken zijn die we a) het afgelopen jaar hebben gelezen, b) die we -uiteraard- de moeite waard vonden en c) die op enige manier de filosofie van deze site belichamen. De genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:


Frans G. Bengtson, The Long Ships. Meteen het minst gekende boek op de lijst. Een Zweeds vikingenverhaal, geschreven in 1954. Spannende avonturen op een prettig ironische manier verteld.

Neil Gaiman, American Gods. Fantasy is een aartsmoeilijk genre: vaak vergezocht en meestal slecht geschreven. Hier wordt een praktische vraag behandeld: wat gebeurt er met Oude Goden wanneer niemand er nog in gelooft. En goed geschreven.

Bas Haring, Voor een echt succesvol leven. De modernste ontwikkelingen uit de evolutieleer bewijzen het: een leven van louter genieten en niets doen is ook een waardevol leven.

Tom Hodgkinson, Leve de Vrijheid. Hoe ontkom ik aan de cultuur van het moeten. De ondertitel zegt alles: een anarchistisch zelfhulpboek.

Boris Johnson, The Dream of Rome. Wat kan de EU leren van het Romeinse Rijk. En waarom de Romeinen zo zot waren van vissaus.

Salomon Kroonenberg, De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar. Het grootste onderwerp uit de lijst: menselijk leven in zeer lange termijnperspectief. Dat helpt relativeren.

Joris Luyendijk, Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten. Buitenlandse correspondenten weten meestal van niets. En toch bepalen ze hoe we over de wereld denken.

Mike Marquee, Redemption Song. Muhammad Ali and the spirit of the sixties. En over Malcolm X en over soul en over de Black Panthers.

Geert Van Istendael, Mijn Duitsland. Van alle buurlanden veruit het minst beminde. En dat is erg onrechtvaardig. Machtig interessant land, Duitsland.

Frank Westerman, Ararat. Op zoek naar de god van zijn kinderjaren, op een Turkse, nee Armeense, nee Turkse berg.


Voorwaar een mooie selectie. Iedereen op voorhand alvast gefeliciteerd! De uiteindelijke winnaar wordt later deze maand bekendgemaakt.

6 opmerkingen:

anonimuis zei

En wie vormt de jury???

pst zei

Dat is een goed bewaard geheim!

Anoniem zei

Op het web stuitte ik op een verweesde gedachte. Dat ze almaar kleiner moge groeien.
Hopelijk blijft het blog, dat trouwens fraai oogt, voor altijd onopgemerkt.
Leve de kleine getallen!

pst zei

Hallo Egbert!

(voor wie er niet van het begin bij is: Egbert is eigenlijk, buiten zijn wil om, de naamgever van deze blog. De uitleg vind je hier: http://almaarkleinergroeien.blogspot.com/2007/10/beginselverklaring.html)

Leuk dat je ons gevonden hebt! Leve de kleine getallen: voorwaar een gedachte die we helemaal onderschrijven. Hopelijk kom je nog wel eens langs.

d/ zei

tiens, wanneer wordt de AKG-literatuurprijs bekendgemaakt?
We houden alvast onze adem in...

pst zei

De winnaar van de akg-Lteratuurprijs 2007 wordt bekendgemaakt in de tweede week van januari 2008.