zondag 5 oktober 2008

Slecht weer?


Geen weer om de spreekwoordelijke hond door te jagen. Gisteren, zagen we op het nieuws, lag er al sneeuw in de Alpen en in Oostenrijk. Maar het is al erger geweest.

Op 8 oktober 1904 sneeuwt het in Doornik, Brussel en Leopoldsburg. Op 6 oktober 1905 zet een vroegtijdig winteroffensief in en valt er sneeuw in Bastogne. Op 22 oktober 1905 ligt er 13 centimeter sneeuw in Stavelot. Op 24 oktober 1908 sneeuwt het in Vlaanderen, in Zomergem ligt er 13 centimeter. Op 6 oktober 1912 vriest het in Ukkel. De volgende dag wordt -7.8° gemeten in Rochefort. En 5 oktober 1917 is het opnieuw van dat: vroegwinteroffensief. In Spa, aan de afdamming van de Gileppe en in Drossart ligt 3 centimeter sneeuw.

En wie dacht dat het toen nog was hoe het moest zijn en het klimaat er pas de afgelopen jaren zijn broek aan veegt, komt ook bedrogen uit. De eerste tien dagen van oktober 1921 zijn dan plots de warmste van de afgelopen eeuw: het is gemiddeld 18.3°. In Ukkel is het op 10 oktober 1921 25 graden. Op 18 oktober loopt de temperatuur nog ietsjes op: 25.5°. Tussen 19 september en 21 oktober 1921 valt geen spatje regen in het land.

Zo zouden we nog uren kunnen doorgaan. Maar eigenlijk raden we de lezer aan, ook het fascinerende boek in huis te halen waaruit al deze weetjes komen. Een paar jaar terug bundelden de behulpzame mensen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) alle wetenswaardigheden over het weer van de afgelopen honderd jaar. "Weer of Geen Weer. Een eeuw natuurgeweld in België" verscheen in 2004 bij Van Halewyck. Geruststellende lectuur om een dag als deze door te komen: het kan altijd erger.

Nog eentje dan. Op 4 oktober 1948 zakt de temperatuur in Rochefort tot -4.5°. Het volgende jaar, 4 oktober 1949, meten ze in Ukkel echter een redelijk indrukwekkende maximumtemperatuur van 24.6°. 29 oktober 1950 ligt er 6 cm sneeuw in Spa en 7 cm in Saint-Hubert. Het jaar daarop is oktober dan weer de allerdroogste oktobermaand die ze tot dan toe hebben opgemeten: er viel slechts 0.6 mm. neerslag in Ukkel.

Het weer van slag? Het is, laten we het daar maar bij houden, altijd iets met het weer.

Het prentje: The Shepheardes Calender, October, uit 1579. Toen hadden we nog seizoenen? Wat lezen we over het weer in 1579? Ongewoon koud, die zomer. Het schip The Golden Hind verkende die zomer de Noord-Amerikaanse kusten. Francis Fletcher, de meereizende priester, noteert in zijn dagboek:

"extreme and nipping cold... the very roapes of our ship were stiffe, and the raine which fell, was an vnnatural congealed and frozen substance ... our meate as soone as it was remooued from the fire, would presently in a manner be frozen vp ... we found the land by coasting alongst it to bee but low and reasonable plaine: euery hill (whereof we saw many, but none verie high), though it were in Iune, and the Sunne in his neerest approch vnto them, being couered with snow."

Altijd iets met het weer.

Geen opmerkingen: