donderdag 11 december 2008
Asperges: nul punten
Als je zelf in het gips zit, zie je overal mensen op krukken voorstrompelen. Als je liefdesverdriet hebt, gaat op de radio elk liedje over een gebroken hart. En als je zelf op dieet bent, lees je met bijzondere aandacht berichten over het wel en wee van mensen die worstelen met hun gewicht.
De Nederlandse politica en oud-zwemkampioene Erica Terpstra is wel veertig kilogram afgevallen. Hanneke Groenteman, die lang een zondagse talkshow presenteerde op de VPRO, is ook zoveel kwijt. Maar bij Oprah Winfrey, de koningin van de Amerikaanse huisvrouwentelevisie, tikken de kilootjes weer aan. Ze weegt alweer meer dan 90 kilogram en heeft opnieuw een body-mass index van boven de dertig. Niet zo best dus.
Eigenlijk is, constateren we, vermageren nochtans niet zo moeilijk. In ons geval zijn we de mensen van de Weight Watchers dankbaar. Hun dieetwijze is eenvoudig en menselijk. Je hoeft ook niet naar allerlei bijeenkomsten te gaan of slankmakende producten te kopen. Je bestelt één keer een informatiepakket en je kunt zelf aan de slag. Het belangrijkste zijn de handige puntenwijzer -een gidsje met daarin zowat alle producten die je in de supermarkt vindt- en een convergentietabel. Die tabel kan je gebruiken om het puntentotaal te berekenen van producten die alsnog aan de aandacht van de samenstellers van de puntenwijzer ontsnapten.
Dat puntentellen is overigens het hele werk. Je berekent hoeveel je per dag mag hebben en je noteert bij elke maaltijd, aan de hand van je puntenwijzer, de schade. Je eet wat je wilt, maar je aanvaardt de consequenties. Pannenkoeken kunnen, maar twee exemplaren zijn al gauw vijf punten. Dan denk je na.
Vijftien kilo er af, zonder veel opoffering. Als wij het kunnen, kan iedereen het. Maar: wat lezen we in de krant? Crisis doet Belg meer friet eten (De Standaard, 10.11.08)
Ondanks de financiële crisis is het extra druk in de betere Belgische frituren. 'De mensen stellen grote uitgaven uit en hebben nu meer geld over voor een extra pakje gezelligheid', zegt Bernard Lefèvre van de Nationale Federatie van Frituristen in de Concentra-kranten. 'Frieten blijven ook ondanks alles betaalbaar. Vooral de betere frituren doen het goed. De Belg zoekt zekerheid als hij iets koopt en die vindt hij in een goede frituur waar hij weet dat zijn pak frieten lekker is', zegt Lefèvre. Ook horeca-leverancier Van Zon bevestigt de trend. 'Mogelijk scoren de frituren ten koste van de bistro’s en de brasserieën', stelt commercieel directeur Jan Langens van Van Zon.
Frieten: één portie, 6 punten.
(Het prentje: Adriaen Coorte, Stilleven met asperges, 1697, Rijksmuseum Amsterdam. Asperges: nul punten)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Hey pst. I am desperatly looking for asparagus here in Australia. Zero points for asparagus, I can't believe this. Poor asparagus!
Een reactie posten