woensdag 20 augustus 2008

Dromen zijn, gelukkig, bedrog


Wetenschap is het mooist als het gaat over dagelijkse dingen. En nog mooier als het gaat over aspecten van die dagelijkse dingen waar je zelf nooit aan had gedacht. Zo hebben Finse onderzoekers uitgezocht of we vaker boze dromen hebben dan leuke. Knap, toch?

En wat blijkt? Eén, negatieve dromen halen de bovenhand. Mogelijk zit er een beetje ruis op: misschien onthouden we vaker enge dromen dan gewoon prettige dromen, dus dat kan de resultaten enigszins vertekenen, denken de Finnen zelf. Twee, we dromen veel vaker vreselijke dingen dan dat we die in het echte leven meemaken. Dat is toch wel bijzonder.

De Finse onderzoekers vroegen studenten twee weken een droomdagboek en een echt dagboek bij te houden. Bovendien werden de studenten ook nog eens bevraagd over eventuele dingen die hen waren overkomen. En wat blijkt? Threat experiences proved to be much more frequent and severe in dreams than in real life.

Marco Borsato hield ons zingend voor (fout filmpje!) dat de meeste dromen bedrog zijn. En eigenlijk bewijst de wetenschap nu: gelukkig ook maar. Knap van die Finnen.

(Het prentje: Frederick Leighton, Flaming June, 1895)

Geen opmerkingen: