maandag 25 augustus 2008

Zeenonnen


Wat het katholieke geloof wel eens sympathiek maakt is dat het er vaak nogal aards aan toegaat. Alle kranten pikten vandaag het bericht op van de Italiaanse priester Antonio Rungi die een schoonheidswedstrijd voor nonnen organiseert. Geïnteresseerde religieuzes kunnen hun fotootje insturen, waarna de goede man ze op zijn blog tentoon zal stellen.

Rungi verzekert ons dat we niet teleurgesteld zullen worden: 'U denkt dat ons land enkel oude nonnetjes telt. Dat is niet langer het geval, want in ons land leven vandaag de dag heel wat jonge nonnetjes, afkomstig uit andere landen. Er zijn zusters afkomstig uit Afrika en Latijns-Amerika die zeer mooi zijn, vooral de Braziliaanse', aldus de priester in De Standaard. Rungi is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder organiseerde hij, aldus The Times, al religieuze diensten op het strand.

Mag dat allemaal wel van het geloof? "Nonnetjes zijn in de eerste plaats vrouwen en schoonheid is een gave van God", aldus de eerwaarde. Bovendien bepalen de nonnen zelf hoe ver ze willen gaan: "The nuns can decide whether to wear their full habits, including veils, or let their hair down. Each photo will be accompanied by an account by the nun of her life, personality, daily activities and spiritual development".

The Times, daaraan herken je de kwaliteitskrant, geeft natuurlijk ook duiding en achtergrondinformatie bij zo'n bericht. In dit geval wordt het artikel afgesloten met dit lijstje van wetenswaardigheden:
-For the past four years a calendar featuring handsome young priests and seminarians posing against Rome landmarks has been a bestseller at Italian newspaper kiosks.
— Inmates of a women's prison in Siberia enter an annual Miss Spring contest, to demonstrate good behaviour and win early parole
— The Mazayin Dhafra festival in Abu Dhabi this year staged a beauty pageant for camels, in a government-sponsored move to remind Emiratis of their heritage
— The Miss Mama Kilo contest in Cameroon is reserved for women weighing 90kg or more.


(Het prentje: Zeenonnen. Altijd al een iets frivolere soort.)

1 opmerking:

pst zei

Toch wel een beetje een afknapper. De Standaard meldt op de website dat de schoonheidswedstrijd niet doorgaat (25.08.08):

De Italiaanse priester die de eerste schoonheidswedstrijd voor religieuzen wilde organiseren, is van dat idee afgestapt wegens de negatieve reacties die het initiatief teweeg bracht, heeft hij maandag aan persagentschap Ansa gezegd.

'Ik moet zeggen dat er mensen zijn die dit initiatief misbegrpepen hebben en die hebben besloten er winst uit te slaan', zei pater Antonio Rungi, wiens project zondag is verschenen in de krant Corriere della Sera.

'De wedstrijd voor (de titel van) mooiste zuster heeft als enige doel om op internet de positieve aspecten van het religieuze leven bekend te maken', legde hij uit.

'Ik heb mijn blog moeten sluiten om de mensen die wilden deelnemen te beschermen. Ik heb nochtans ettelijke kandidaturen binnen gekregen', voegde Rungi eraan toe.