zondag 20 april 2008

Fel overroepen, dat internet


Sommige mensen kunnen zich achteraf wel voor hun hoofd slaan. De man bij IBM die dacht dat er geen markt was voor personal computers. De man die de kans kreeg de Beatles bij zijn platenfirma te tekenen, maar uiteindelijk geen brood zag in dat zootje ongeregeld uit Liverpool. De man bij PSV die de jonge Zidane een contract had kunnen geven, maar besloot dat het wel niets ging worden met die schriele fransoos.

En dan is er Clifford Stroll, de man die er van overtuigd was dat het allemaal fel overroepen was, dat internet. En die daarover in 1995 ook een stuk maakte voor Newsweek. En het mooie is: dankzij dat internet kunnen we vandaag allemaal lekker meelezen waarom het niets zal worden met het wereldwijde web. Hier vind je de volledige tekst, hieronder een interessante passage over online shoppen:

We're promised instant catalog shopping--just point and click for great deals. We'll order airline tickets over the network, make restaurant reservations and negotiate sales contracts. Stores will become obselete. So how come my local mall does more business in an afternoon than the entire Internet handles in a month? Even if there were a trustworthy way to send money over the Internet--which there isn't--the network is missing a most essential ingredient of capitalism: salespeople.

(Op de foto: het hart van het internet. Een goed bewaard geheim: diep in de bossen van Connecticut staat, in een ogenschijnlijk verlaten schuur, dit apparaat. Het hele wereldwijde web wordt van hieruit bestuurd. Drie keer per dag controleert Willie Brookmeyer of alles nog werkt. Als het de vorige avond erg gezellig was op café durft Willie wel eens wat slordig worden. Meestal zijn de gevolgen niet zo erg. Wel jammer van die recente beurscrash. Willie heeft zijn bazen moeten beloven niet meer met zijn dronken kop aan de knopjes te zitten. Een hele geruststelling dat te weten als je de volgende keer via internet je rekeningen betaalt.)

Geen opmerkingen: