woensdag 9 april 2008

Studieadvies


Massa's laatstejaarsscholieren gaan weer moeilijke maanden tegemoet: moeten ze voortstuderen en, zo ja, wat dan wel? Het was, hier gaan we weer, vroeger een stuk makkelijker. Wisten die ouders veel hoe het er aan de hogeschool of universiteit aan toeging. Wat je studeerde leek hen allemaal even vreemd. Dus koos je wat je leuk vond -of beter: wat je vrienden leuk vonden- en schreef je je daar voor in.

Vandaag bemoeien ouders zich met alles. Niet alleen hebben ze vaak zelf een hogere opleiding achter de rug, bovendien zijn ze er van overtuigd dat de studiekeuze die je maakt bepalend is voor je latere leven. Ouders willen vooral dat je rechten doet of economie of iets met talen: dan komt het alsnog goed, hopen ze. En omdat niet alle achttienjarigen tegenspreken, gaan er heel wat jongens en meisjes tegen hun zin naar de universiteit en struikelen we over de advocaten en boekhouders.

Omdat we zelf geen nageslacht hebben, zijn we ook niet in de gelegenheid om onze voorkeuren op te dringen aan de jongere generaties. Jammer. Een ijzersterke combinatie lijkt ons: een klassiek vak én filosofie er bovenop. Jongens en meisjes: leer voor schoenlapper, muziekinstrumentenbouwer, loodgieter, timmerman/-vrouw, bezemmaker, hoefsmid, metaalbewerker of -als je geen hoogtevrees hebt- dakbedekker. Als het even meezit ben je je eigen baas en moet je zelfs werk weigeren.

En als je een tijdje in het vak zit: filosofie erbij studeren. Het filosofie-onderwijs zit trouwens overal in de lift. Aan de Amerikaanse universiteiten, lees je in The New York Times, is het één van de snelst aan populariteit winnende richtingen.

Volgens de docenten is filosofie goed voor de algehele geestelijke ontwikkeling van de studenten: It helps them become quick learners and gives them strong skills in writing, analysis and critical thinking. En voor de lichamelijke gezondheid is het evenmin slecht, laat één van de betrokken studenten weten: That whole deep existential torment, it’s good for getting girlfriends. Ideale studie!

In België zijn er, vonden we deze week in De Standaard, overigens meer filosofen aan de slag dan textielarbeiders:

België telt ruim negenduizend filosofen. Dat blijkt uit een overzicht van de populairste Belgische beroepen, dat opgesteld is door de directie Statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie.

Nummer één in de top-105 is het beroep van verkoper of winkelbediende. Daarvan zijn er in ons land ruim 156.000. Dat zijn er net iets meer dan ambtenaren (officiële term: bedienden opbenare diensten). Zij zijn met bijna 154.000. Op de derde plaats staan de leraren en regenten in het secundair onderwijs met 149.000.

De filosofen staan met 9.321 op nummer 101. Zij zijn net iets talrijker dan de textielarbeiders, waarvan België er nog 8.778 telt.


(Op het prentje, dat we hier haalden, filosofie zoals filosofie moet zijn. Parijs, 1952: Jean-Paul Sartre (dameskapper), Simone de Beauvoir (vloerder-tegelzetter), Boris Vian (leerbewerker) en Michelle Vian (basgitariste) verschillen beschaafd van mening over Locke's Second Treatise on Civil Government).

Geen opmerkingen: