zaterdag 26 april 2008

Uit de kast


Het moet er uit, we kunnen het niet langer verzwijgen. Het kost ons ongetwijfeld goede vrienden en kennissen. Our name will be mud in certain circles, maar we kunnen niet langer in leugens leven.

Eigenlijk zijn we conservatief.

Eigenlijk wisten we dat altijd al van onszelf, maar we hebben het steeds proberen te ontkennen. Dat doen we voortaan niet meer. Héhé, dat lucht op. Eindelijk uit de kast.

Conservatieven heb je, net als progressieven, in soorten. Zelf behoren we tot de sceptische variant. Sceptische conservatieven geloven in niet veel. Eigenlijk in niets. Alleen in wat er al een tijdje is. Daarvan weet je tenminste wat je er aan hebt en wat soort problemen je er kan van verwachten. Van nieuwe dingen weet je dat niet en daar zijn we dus bang van en tegen.

Sceptische conservatieven beginnen nooit een partij, noch vind je ze op manifestaties of betogingen. Veel last heb je er dan ook niet van. Sceptische conservatieven staan aan de kant en mopperen een beetje. Zo zijn we.

Je hebt ook absolute waarden-conservatieven. Ons soort conservatieven vindt dat maar een ruw en primitief volkje. Dat denkt dat het de waarheid in pacht heeft. Dat denkt dat er Aloude Regels bestaan die, als je ze volgt, Welzijn, Geluk en Andere Mooie Dingen garanderen. Ons soort conservatieven gelooft daar niet zoveel van. Vroeger was het noch beter, noch noodzakelijk slechter. Het leven is een rommeltje, is ons motto. En als je dingen probeert te veranderen krijg je geheid nog meer gedonder.

Ook typisch voor ons soort conservatieven is dat we niet van consistentie houden. Als nieuwe dingen, die we in aanvang verfoeien, een tijdje ingang hebben gevonden en als het ware getemd zijn, dan zijn we er helemaal voor. Dan zeuren we en treuren we wanneer iemand ze wil veranderen.

Nee hoor, je lacht wat af met ons. Het zonnetje in huis!

(Op de prent: de honorary chairman van onze club, David Hume)

2 opmerkingen:

anonimuis zei

Wat een bericht! Gelukkig hebben we een uitstekende fles whiskey staan om dit onheilspellende bericht door te spoelen...

Betekent dat nu ook dat je tot het establishment gaat behoren?

pst zei

beste sipwell,
we hebben niet de indruk dat het establishment op ons zit te wachten. Bovendien: als je vandaag, in welke context dan ook, de gevestigden bezighoort gaat het altijd over vernieuwing, vooruitgang, groei, beter, hoger, langer, meer, sneller, performanter.
Progressief is, vrezen we, de taal van de macht geworden.
Wie geen zin heeft om mee te doen, wie zegt dat minder ook al goed is, dat er niets mis is met traag, dat sommige dingen helemaal niet moeten veranderen, wordt door die gevestigden vandaag erg gemakkelijk voor conservatief versleten.
Dat zegt, denken we, genoeg. Dan weten we zo ongeveer wel waar we staan en bijhoren.
En voor de rest: schol. We lazen hiernet overigens (op de website van De Standaard) dat de beste whisky vandaag uit Schotland komt. Wat moet een progressief mens daar nu van vinden?