vrijdag 25 april 2008

Water in je kelder


In de Nederlandse kranten ging het de voorbije week over rokjesdag. Vroeger was het, wanneer de lente in zicht kwam, zaak om als eerste melding te maken van een kievitsei of een meikever. Vandaag putten kranten zich uit om als eerste dames te spotten die in rok en met blote benen door de stad wandelen. Dan is het rokjesdag en is de winter officieel voorbij.

Wie wel eens met Jonge Mensen te maken krijgt zal ook al wel hebben geconstateerd dat niet alleen meisjes bij het eerste mooie weer de benen tonen. In groeiende mate halen jongens, van zodra er zon in de lucht zit, hun korte broek uit de kast. Hippe jongens dragen een enigszins uitdijende lange short, bij voorkeur in kakitinten en bestikt met meer zakken dan je er gadgets in kwijt kan.

Opmerkelijk is dat jongens ook spontaan de enkels tonen. Onder zo'n short horen uiteraard geen kousen. Dus dragen ze van die verborgen sokjes waarvan het randje nog net boven een sportschoen uitpiept. Als jongens de kans krijgen dragen ze nog het liefst slippers of, vergeef ons de uitdrukking, badsloefen.

Mannenenkels! Al een tijdje hield ons de vraag bezig waarom islamitische jonge mannen, als ze De Heer omarmen, niet alleen hun baard laten staan, maar ook altijd broeken dragen die nadrukkelijk te kort zijn. Dat soort broeken werd vroeger alleen gedragen door oude of enigszins zonderlinge exemplaren van de mannelijke kunne. Water in je kelder, werd je geacht gevat op te merken als je zo'n figuur tegenkwam.

Sinds vandaag hebben de religieuze herkomst van baarddragen en enkeltonen voor ons geen geheimen meer. In De Volkskrant legt een voor de rest nogal boze imam uit waarom dat moet. Weliswaar niet in De Koran, maar in de Gezaghebbende Overleveringen lezen we: Knipt de snorren bij en laat de baarden met rust! En ook nog: Het gedeelte onder de enkels dat bedekt wordt door het gewaad zal op de Dag der Opstanding bestraft worden met het Vuur.

Maar daardoor wordt de verwarring alleen maar groter. De ene keer wil De Heer dat je allerlei lichaamsdelen bedekt, de andere keer moet je ze tonen. Wat mag de Bedoeling dan wel zijn van De Schepper? En terugkomend op onze de blote enkels tonende hippe jonge mannen: vindt de heer dat nu bijzonder Gepast of net Onwelvoeglijk? Zijn mannen die ultrakorte sokjes dragen vanuit religieus oogpunt Goed Bezig of wacht hen daarentegen onverbiddelijk Het Vuur? Dat vergaten ze in de krant die imam te vragen.

(Op de foto: model Mark toont in twee betekenissen wat het betekent water in je kelder te hebben. Bedankt Mark! Ga nu maar weer lekker dweilen.)

Geen opmerkingen: