maandag 8 september 2008

Bommetje!


Oke, het was niet best wat onze nationale voetbaljongens lieten zien tegen Estland. En het is een beetje pathetisch om na afloop in commentaren steeds weer te horen dat er geen kleine voetballanden meer bestaan. Het is, vrezen we, eenvoudiger dan dat: wij zijn gewoon een klein voetballand.

De Esten zijn beste mensen. Maar ze zijn hooguit met een dik miljoen en, volgens wikipedia, zijn de nationale sporten veeleer: atletiek, gewichtheffen, worstelen en cross-country ski. Geen voetballand, zelfs geen kleintje.

Stilaan moeten we, als we internationaal willen meetellen, zoals onze noorderburen eigen sporten verzinnen en ons daarin dan tot wereldkampioen uitroepen. In Nederland is een fijne nieuwe sport, bommetje springen, zo populair, dat ze dit jaar wel twee nationale kampioenschappen organiseerden. De bedoeling van bommetje snapt zelfs het kleinste kind: op die wijze in het water springen dat je een zo hoog mogelijke waterzuil veroorzaakt. Lol!

Ton van Brakel uit Tilburg werd vrijdag in Werkendam kampioen met een waterzuil van 8,10 meter hoog (De Volkskrant, 8.09.08). Volgens woordvoerder Jeroen van den Akker, komt er, zoals bij wel meer dingen in het leven, bij een goed bommetje veel meer kijken dan de meeste mensen denken. Het Nederlands record, vernemen we nog, is 10,20 meter. Dat is niet niets. Maar dat moeten wij Belgen toch ook kunnen. Zo'n Daniel Van Buyten oogt, als je hem als Rode Duivel bezig ziet, altijd bijzonder log. Potentieel evenwel een behoorlijk bommetjespringer, lijkt ons.

Ook niet niets is het voorlopige palmares van onze jongens, van Maccabi. De openingswedstrijd tegen Verbroedering Zwijndrecht eindigde, terecht, met een gelijkspel. Gisteren, op verplaatsing bij Lippelo, werd met klinkende 0-3 cijfers gewonnen. Volgens het verslag op de clubsite werd er weer goed gespeeld en werden er veel kansen gemaakt. Volgende week thuis tegen Schelle, dat voorlopig slechts één punt behaalde. Iets om naar uit te zien! Dat schreven we vorig jaar niet zo vaak.

Geen opmerkingen: