maandag 29 september 2008

Wesley's wereldgoal


Mooie goals dit weekeinde. Dembele maakte met AZ een heel fraai doelpunt tegen Willem II (zie filmpje). En Proto dan! Een doelman die scoort en dan ook nog eens met het hoofd (nog een filmpje). Leuke dingen voor de mensen.

Maar de allermooiste kwam van onze jongens. Maccabi won na een flink spannende wedstrijd met 3-2 van FC Ekeren. En op de achtentachtigste minuut geschiedde een klein wonder. Aanvaller Wesley Van Der Put -nu citeren we uit het wedstrijdverslag- rolde heel de verdediging van Ekeren op. Mooi rond de doelman en hij maakte het overwinningsdoelpunt.

Een verdediger of drie op een hoopje gespeeld en dan ook nog eens de doelman opzij gezet. Een wereldgoal. En dat op het mooiste moment van een toch al erg fraaie nazomerzondag. Al wat oranje in de lucht, de zon achter de gebouwen verdwenen. Toeschouwers die rechtstaan en stilletjes afzakken, hoofdschuddend over wat weer een gelijkspel lijkt te worden. En dan de ontlading: het doelpunt. Wie er niet bij was heeft iets gemist.

Ook al omdat er vermoedelijk geen filmpje van bestaat. Denkelijk zelfs geen foto. Tegenwoordig zie je in grote stadions de hele tijd overal flitslampen oplichten. Sommige mensen kijken naar de wedstrijd door het schermpje van hun fototoestel of houden hun telefooncamera hoog zodra het spannend wordt. Dat soort foefjes zie je niet zo gauw in derde provinciale.

En dus leeft Wesley's wereldgoal alleen voort in de hoofden van wie er gisteren bij was. Enerzijds: jammer. Als die toeschouwers er niet meer zijn, verdwijnt ook elk spoor van dat magische doelpunt. Anderzijds: misschien wel beter zo. Wanneer we binnen een paar jaar op de tribunes weer eens door een diep dal moeten, wanneer onze spitsen kreupel over de bal trappen en weer niets lijkt te lukken, dan hebben we nog altijd met elkaar de herinnering aan Wesley's wereldgoal.

En zo wordt dat doelpunt steeds formidabeler. Wesley vertrok tegen dan zowat van achter de eigen kleine backlijn. Hij rolde eigenhandig wel tien Ekerenaars op en draaide ook nog eens twee keer om de scheidsrechter. Toen hij op doel trapte, ging de bal gewoon los door de netten. Eén van de miniemen die later de bal opraapte, verbrandde er zijn handjes aan. Je kon op het gras nog weken een schroeivlek zien.

Wesley's wereldgoal.

1 opmerking:

Anoniem zei

sCHITTEREND GEFORMULEERD IK KRIJG ER TRANEN VAN IN MIJN OGEN wESley' broer