zaterdag 5 september 2009

Krantenbladzijden


De burgemeester van Beringen wil het leger inzetten om een everzwijnenplaag te bestrijden (Trouw, 4.09.09).

‘Ik heb alleen nog vertrouwen in het leger om dit probleem op te lossen’, aldus burgemeester Marcel Mondelaers. Jagers en boswachters zijn volgens hem niet in staat de klus te klaren. ‘In twee jaar hebben ze slechts twee zeugen kunnen schieten’, aldus de burgemeester.

In de bosrijke gebieden rond Beringen leven zo'n 120 everzwijnen. Zo nu en dan zijn zij betrokken bij verkeersongevallen. Volgens de burgemeester blijft het daar niet bij: ‘Die beesten kunnen ook fietsers, wandelaars en kinderen aanvallen, gewassen vernielen en ziektes op varkens overbrengen.’

Dat is geweldig goed nieuw voor schrijvers van opinieartikelen en lezersbrieven. Dat roept namelijk allerhande nieuwe etische kwesties in het leven, waarover je fijn met elkaar van mening kunt verschillen. Als daar bijvoorbeeld zijn: mogen vegetarische soldaten zich dan op gewetensbezwaren beroepen? Kunnen moslimsoldaten religieuze vrijstelling vragen? En al die eventuele uitzonderingen, is dat wel goed voor de integratie en de maatschappelijke samenhang?

Ja, dat zijn direct al weer heel wat krantenbladzijden vol.

Geen opmerkingen: