donderdag 15 november 2007

Blijf overal af


Een gouden regel: als het niet stuk is, blijf er dan af. Lees een boek, maak een mooie herstwandeling, bak een lekkere taart. Er zijn duizend dingen die je kan doen als je geen blijf weet met je dadendrang. Maar begin niet zo nodig te morrelen aan dingen die prima doen wat ze geacht worden te doen. In dat verband spreken we vandaag streng en bestraffend twee boosdoeners toe: de NMBS en de Chinezen.

Binnenkort verandert de uurregeling van de NMBS. Is dat nodig? Zijn er nu treinen die zomaar doelloos wat rondjes rijden? Stap je vandaag op de trein en wordt dan ter plekke met democratisch handopsteken beslist waarheen de rit voert en wanneer we willen aankomen? Gebeurt het regelmatig dat radeloze machinisten onderweg rechtsomkeer maken omdat niemand ze kan vertellen waar ze heen moeten?

Neen en nog eens neen. Uit eigen ervaring: het treinverkeer loopt. De ene dag al beter dan de andere, maar het loopt. Massa's mensen zijn gewoon geraakt aan de bestaande uurregeling en hebben er hun dagelijks leven op afgestemd. Nu aan het spoorboekje sleutelen betekent dat het leven van al die mensen overhoop wordt gehaald. Daarom: blijf overal af!

Erger is wat onze vrienden de Chinezen van plan zijn. Volgend jaar organiseren ze in Beijing de Olympische Spelen. In hun enthousiasme hebben de Chinezen al hele en halve stadsdelen platgelegd. Maar dat is nog niet genoeg. Het zou tijdens de Spelen bijvoorbeeld wel eens kunnen regenen en dat kan natuurlijk niet in de beste der mogelijke heilstaten. En dus werd nu het Beijing Weather Modification Office opgericht. Die gaan met bommen en raketten eventuele regenwolken te lijf.

Eens je dat soort dingen ingang doet vinden is het einde zoek. Voor je het weet wordt dat de regel: prutsen aan het weer. En dan blijkt na een tijdje dat we weer iets in gang hebben gestoken dat we niet kunnen beheersen. Remember kernenergie, zenuwgas, pcb's en andere cfk's. Leken stuk voor stuk allemaal prima ideeën. En nu zouden we willen dat iemand toen had gezegd: niet doen, foute boel.

En daarom doen wij het nu. Chinezen! Let op! Blijf van het weer af! Begin daar niet aan te prutsen! Slecht idee!

Geen opmerkingen: