dinsdag 6 november 2007

Iedereen toppoliticus


Uiteraard leven we in een ingewikkeld land. Zonder twijfel maken de structuren het er niet eenvoudiger op. En de verkiezingsuitslag, inderdaad, maakt het allemaal bijzonder complex. Maar er is één ding waar we nooit over praten: de kwaliteit van ons politiek personeel. Om maar met de deur in huis te vallen: we zijn niet zo onder de indruk van de mannen en vrouwen die op dit moment aan het roer van het schip van staat staan.

Dat is nogal een bewering. Kunnen we die ook hard maken? Verlagen we ons niet tot het niveau van de toogstrateeg die iedereen die het wil horen -en ook alle anderen- voortdurend lastig valt met de mededeling dat a) het allemaal dezelfde zijn, b) bovendien zakkenvullers en c) ze beter eens wat mensen die het Echte Leven kennen in het parlement zouden zetten. Ja, ja.

En toch. We hebben vier, vinden wij althans, goede argumenten. Eén, België is -dat moeten we durven toegeven- niet groot. Statistisch gesproken vind je minder supergetalenteerde politici onder een bevolking van tien miljoen, dan onder één van vijftig miljoen. Twee, als je je toppolitici kan verdelen over één regering heb je meer kans dat je de beste overhoudt, dan wanneer je, zoals hier, vijf of zes regeringen moet vullen. Drie, als je maar twee grote partijen hebt heeft, wie daarvan aan het hoofd staat, vermoedelijk wel wat in zijn of haar mars. Als je, zoals in België, in elke taalgroep al gauw een partijtje of zes hebt, is dat minder vanzelfsprekend. Vier, als de politiek in een land veel aanzien geniet is de kans groter dat je de beste talenten aantrekt dan wanneer dat, zoals bij ons, niet het geval is.

Dat bedoelen we: de wetten van de statistiek zijn tegen ons. Natuurlijk drijven er af en toe wel eens supertalenten boven, maar we zullen er mee moeten leren leven dat het meestal veel minder is.

Op basis van die wetten kan je ook voorspellen dat het niet noodzakelijk veel beter wordt in de toekomstige Republiek Vlaanderen. De spoeling wordt dan onvermijdelijk nóg dunner...

Maar, hebben we geleerd, crisissen zijn uitdagingen. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Tijd voor een Vlaamse afdeling van de wonderlijkste partij ter wereld: the Official Monster Raving Loony Party!

(bronvermelding: de foto bovenaan komt van Belga en stond vandaag op de site van Le Soir)

2 opmerkingen:

d/ zei

In principe kan ik die redenering wel volgen: je hebt weinig heel zwak begaagde mensen,veel "middelmatig begaafden", en terug weinig hoog begaafde medemensen.
(prentjes te zien op http://www.msu.edu/user/sw/statrev/images/normal01.gif)
En je zou dat uiteraard kunnen doortrekken naar de kwaliteit van het politiek personeel in deze contreien (dit bericht wordt vanop Vlaamsch grondgebied getijpt).
Kortom: weinig barslechte, veel middelmatige en andermaal weinig supertalenten.
Edoch, onze Vlaamse medemensen die graag reageert in kranten op hetgeen zich nu afspeelt, heeft een andere statistische verdeling voor ogen: in Vlaanderen heb je weinig slechte politici, en veel talent. Een ophoping aan de rechterkant van de theoretische verdeling. (http://www.gseis.ucla.edu/courses/ed230bc1/notes1/trans1-9.gif)
Net zoals mensen zichzelf wel graag zien. Maar misschien is het niet zo mooi verdeeld. Wat nu, als politiek talent nog minder voorkomt dan je zou mogen verwachten? (http://people.morrisville.edu/~kimbert/beta_mws/pois17.gif )
Misschien krijg je dan effectief politici die met 796.521 voorkeursstemmen worden verkozen, maar die niet het nodige intellectueel en politiek talent hebben om het waar te maken.
Tiens, kan ik politiek asiel in Brussel vragen?

pst zei

Een opmerking die zeker het overwegen waard is! Eigenlijk wel intrigerend: hoe zouden we kunnen bestuderen hoe talentvol onze politici zijn en, vooral, hoe die talenten onder de bevolking zijn verdeeld. Wat de talenten van de politici betreft: een "proxy" is bijvoorbeeld het afstudeerresultaat. Iemand moet maar eens een thesisstudent laten uitvlooien met welke graad toppolitici de afgelopen decennia afstudeerden. Maar: nieuw probleem. Wat met de eventuele gradeninflatie? Hoe lossen we dat op?
Je ziet: voor de wetenschap zijn het schitterende tijden.