Zou dat nog bestaan: een knipselarchief? Vroeger had je mensen voor wie geen krant of tijdschrift veilig was. Alles wat hen interessant leek werd er uitgehaald en verdween in ringmappen, schoendozen en sinaasappelkratjes. Een eigen archief! De wereld binnen handbereik. Overzichtelijk geordend. Stilletjes hopend dat, naarmate de verzameling groeide, er patronen zichtbaar werden. Niet vermoede samenhangen, allesverklarende dwarsverbanden.
Bij De Morgen hadden ze destijds Walter De Bock. Die verzamelde alles, over iedereen. Achter slot en grendel groeide het archief. Ooit zou op basis daarvan alles duidelijk worden: bankiers en politici die elkaar op geheime locaties ontmoeten, extreemrechtse netwerken die achter de schermen aan de touwtjes trekken, louche zakenmannen die eigenlijk in loondienst zijn bij de CIA. Niet vermoede samenhangen, allesverklarende dwarsverbanden.
Dankzij het internet is de lol van het papierverzamelen er vermoedelijk af. Enige handigheid bij het googelen en de meest obscure feiten komen aan het licht. Deze week, op zoek naar informatie over Benny Goodman, kwam dit ons onder ogen: Lionel Hampton was bij de loge.
(Maar eerst even a tribute to Benny Goodman, die niet de plaats krijgt die hem toekomt in de jazzgeschiedenis en dat omwille van Vuige Vooroordelen! Goodman was blank en populair. Twee dingen die jazzpuristen niet kunnen verdragen. Koekak! Benny Goodman behoort tot de allergrootsten.)
Lionel Hampton dan. Volgens wikipedia was de briljante vibrafonist "a Thirty-Three Degree Prince Hall Freemason". Hampton was bij een zwarte maconnieke loge. Blijkbaar werd op het einde van de achttiende eeuw ook een klein aantal zwarte Amerikanen geïnitieerd. Maar omdat ook onder de Broeders enig racisme heerste, stichtten die uiteindelijk hun eigen, in hoofdzaak zwarte, club.
Het internet: een fantastische uitvinding. Zo kan je bijvoorbeeld, als je op onderstaand prentje klikt, rechtstreeks bij de lieve mensen van Amazon een zeer fijn plaatje van Lionel Hampton bestellen: Americans Swinging in Paris. Je doet er jezelf een groot plezier mee.
1 opmerking:
De officiële reden voor de niet-erkenning van de Prince Hall loges door de Britse Grootloge (de bevoegde autoriteit terzake, behalve voor dissidente vrijmetselaars) is dat de opriching van de eerste Pirnce Hall loge in 1787 onregelmatig gebeurde, en dat de loge niet vermeld staat op een lijst van loges uit 1813. Mooi gevonden, nietwaar?
Michel
Een reactie posten