dinsdag 22 september 2009

Gelukkig nieuwjaar


Een beetje laat, maar daarom niet minder gemeend: gelukkig nieuwjaar aan onze joodse lezers en dat het jaar 5770 één van de beste jaren 5770 ever moge zijn. Een fijn liedje om het jaar welgemutst in te zetten: Moishe Oysher en de Barry Sisters in Halevai (filmpje).

Moishe Oysher werd in 1907 in Rusland geboren en immigreerde in 1921 naar Canada. Na eerst aan de kost te zijn gekomen als zanger en acteur in een rondreizende jiddische theatergroep, werd hij later cantor in de Roemeense synagoog in New York. Moische Oysher maakte zijn eigen hoogstpersoonlijke mengeling van jazz en traditionele joodse muziek. Hij speelde ook in ongetwijfeld geweldige films als daar bijvoorbeeld zijn The Singing Blacksmith ofte Yankl der Shmid.

In het filmpje zingt hij samen met de Barry Sisters, alias Clara and Minnie Bagelman, samen zowat het joodse antwoord op de Andrew Sisters.

Op het prentje prijst Moische zijn nieuwste Hanukkah-plaatje aan. Toegegeven, het is nog lang geen Hanukkah. Maar in het licht van de eeuwigheid speelt dat allemaal geen rol.

Omdat het dit weekeinde joods nieuwjaar was, speelden onze jongens deze keer uitzonderlijk op zondagavond. Het was razend spannend. Ze haalden een 1-4 achterstand op tot 3-4, maar toen viel de motor stil. In het licht van de eeuwigheid uiteraard ook geen drama, maar een mens durft wel eens dromen van een mirakel.

Volgende keer, misschien.

Geen opmerkingen: