vrijdag 18 september 2009

Ziljoenen boeken


Een nieuw boek van Dan Brown. Deze keer hebben, naar men zegt, de vrijmetselaars (prentje) het gedaan. Ziljoenen boeken verkocht op de eerste dag, melden de nieuwsagentschappen. En iedereen moppert dan wel: niet zo'n best boek, houterig geschreven, clich├ęs, altijd dezelfde plot. Maar niettemin: ziljoenen boeken verkocht op de eerste dag.

En dan denk je wel eens: waarom niet gauw zelf zo'n samenzweringsboek geschreven. Waarin je bijvoorbeeld aantoont dat de Bende van Nijvel, de Gokchinees, de wanprestaties van de Rode Duivels, de opwarming van de aarde en de beurscrisis eigenlijk allemaal deel zijn van een Geheim Plan van Opus Dei om te beletten dat de wereld verneemt dat Yves Leterme een onecht kind is van de vorige paus. Of iets dergelijks.

En het mooie is: nu kan je eindelijk effectief je eigen samenzweringsboek schrijven. Sympathieke mensen hebben een Dan Brownmachine gemaakt. Je kiest een locatie en de hoofdfiguren en op basis daarvan genereert de machine het scenario van een heus Dan Brownboek.

Ziljoenen boeken verkocht op de eerste dag.

Overigens: wiens boeken worden het vaakst aan de Oxfam-tweedehandswinkels gedoneerd? Inderdaad, die van Dan Brown (Guardian, 21.08.09). Ziljoenen boeken.

Geen opmerkingen: