maandag 10 januari 2011

En de winnaar is ...


Vooraleer over te gaan tot de bekendmaking van de winnaar van de almaar kleiner groeien-Literatuurprijs 2010, nog even een blik achter de schermen. Mensen vragen wel eens: hoe bepaalt de jury of het gaat om boeken die, zoals in het reglement omschreven, "op enige manier de filosofie van deze site belichamen"? Behoorlijk vaag zo'n formulering, niet?

Daarvoor, beste mensen die dat wel eens vragen, roepen we de wetenschap ter hulp. Op het prentje: enkele van onze assistenten aan het werk met de exclusieve Filosofie-Van-Deze-Site-Belichamingsmeter. Aan de hand daarvan wordt feilloos bepaald of, en in welke mate, boeken aan het gestelde criterium voldoen. Voila.

Genoeg fooling around, de feiten. Dames en heren, lezers en lezeressen: de almaar kleiner groeien-Literatuurprijs 2010 gaat naar ... Maira Kalman voor "And the Pursuit of Happiness".

Elke laatste vrijdag van de maand bracht Maira Kalman het afgelopen jaar in de New York Times verslag uit van haar reis door de Verenigde Staten. Of beter: door de idee van de Verenigde Staten. Democratie, het graf van Irving Berlin, Pakistaanse peanut cookies, de Amerikaanse instellingen, kersentaart, hoedjes, lintjes en strikjes, de muts van Franklin, afvalverwerkingsinstallaties en, vooral, geluk.

De winnaar van dit jaar is in belangrijke mate een prentenboek. En het makkelijkste is dan natuurlijk gewoon die prenten te tonen, die in dit geval niet alleen gewoon voor zich spreken, maar bovendien ook nog eens handig van tekst zijn voorzien. Hier kun je de hele reeks bekijken, hier vertelt Maira over haar boek in The Colbert Report, hier hoor je haar uitgebreid aan het werk op TED.

Maira: van harte gefeliciteerd. Hoera! Hoera! Hoera!

Het prentje: via The New York Public Library. Het volledige juryrapport staat in bijlage, onder de hoofding reactie.

4 opmerkingen:

pst zei

Het volledige juryrapport:

Thomas Blommaert, Ik was nog nooit in Zelzate geweest. Of: als ooit de revolutie uitbreekt, dan zitten ze in Zelzate op de eerste rij. Bijzonder goed geschreven micro-geschiedenis.

Edmund Crispin, The Moving Toyshop. Of: perfecte Engelse detective, die tezelfdertijd het genre parodieert. Behoorlijk absurde intrige, maar je blijft lezen.

Nicholas Dawidoff, The Fly Swatter. Portrait of an Exceptional Character. Of: liefdevol portret van grootvader. Het verhaal van een generatie: de grote mid-twintigste eeuwe midden-Europese uittocht, net op tijd weg voor Hitler en Stalin.

Edmund De Waal, The Hare with Amber Eyes. A Hidden Inheritance. Of: liefdevol familieportret. Opnieuw de grote mid-twintigste eeuwe midden-Europese uittocht, deze keer verteld aan de hand van het wedervaren van de netsuke-collectie van één van de voorvaders.

Bob Dylan, Chronicles. Volume One. Of: Bob blijkt ook nog eens bijzonder leuk te kunnen schrijven. Bob vertelt. Het gaat alle kanten uit, maar zo is het leven ook, natuurlijk.

Nathan Englander, The Ministry of Special Cases. Of: onnoemelijk trieste vrolijke roman. Argentinië tijdens het militaire regime. Overal verdwijnen mensen. Joods echtpaar gaat, elk op hun manier, op zoek naar opgepakte zoon.

Christopher Fowler, Paperboy.Of: het klassieke verhaal van jongen met een brilletje die ontsnapt aan het niet zo prettige leven van alledag met behulp van de buurtbioscoop en de boeken van de bibliotheek.

Sebastian Haffner, Geschichte eines Deutschen. Die Erinnerungen 1914-1933. Of: hoe was het om op te groeien in een land dat zich in gestrekte pas naar de afgrond begaf. De prelude van de grote mid-twintigste eeuwe midden-Europese uittocht.

Maira Kalman, And the Pursuit of Happiness. Of: wat echt telt in het leven. Kersentaart, vriendelijkheid, stijl en elegantie, boeken, optimisme.

Jan Mulder, Chez Stans. Of: jong en gevierd is leuker dan oud en vergeten. Mulders glorievolle Brusselse jaren: voetbal, snelle auto’s, fijne cafés. Alle dagen feest.

Rachel Polonsky, Molotov's Magic Lantern. A Journey in Russian History. Of: de moderne Russische geschiedenis verteld aan de hand van de boekenkast van één van Stalins knechten.

Matt Ridley, The Rational Optimist. How Prosperity Evolves. Of: het gaat steeds beter me ons. Ook al denken we dat het niet zo is.

Patti Smith, Just Kids. Of: Patti Smith en Robert Mapplethorpe veroveren New York. Artiestenleven. Greenwich Village in de jaren zeventig.

Woodyrat zei

Maira Kalman lijkt me een goede winnaar ... na het bekijken van de illustraties en de talkshow zoek ik zeker haar boek op. En wat meer is ... haar naam doet me denken aan Maria Kalaniemi en ook dat is een fijne dame. Weer iets om naar uit te kijken. Ja hoor, 2011 wordt prachtig!

Arsène Droogakkers zei

Met mijn schrijfpotlood in de rechterhand denk ik dan: "Mooi lijstje!" Nu nog papier...

pst zei

Overigens Arsène: Englunds "Schoonheid en verdriet van de oorlog" staat inmiddels op het te lezen-lijstje. En uiteraard nieuwsgierig naar wat eventueel nog bij wijze van jaaroverzicht volgt.