vrijdag 13 mei 2011

Een musicus! Nou en?

(De onverlaten van blogger zijn niet alleen een hele dag offline geweest -vandaar de late post vandaag- maar hebben bovendien ook nog eens het bericht van gisteren verloren gelegd. Schaam u, blogger. Vandaar deze nieuwe poging om het wedervaren van Sjostakovitsj met de wereld te delen.)


Nadat Sjostakovitsj onverwacht weduwnaar was geworden huwde hij met een veel jongere vrouw, Margarita Andrejevna Kajnova. Die hield er een levensstijl op na die nogal afweek van de zijne. Altijd kwam er wel volk op bezoek. "Gezang, alcohol en lawaai hinderden Sjostakovitsj bij het werk". Zijn secretaresse Zinaida Merzjanova beklaagde zich daarover bij een keer bij Galina Visjnevskaja, de vrouw van de cellist Mstislav Rostropovitsj:
'Stelt u zich eens een voor, Galina Pavlova! Ik zeg tegen haar, tegen die Margarita. "U bent tenslotte met een genie getrouwd en u moet op z'n minst proberen zijn psyche te begrijpen. Hij is per slot van rekening een musicus". En wat denkt u dat zij mij antwoordde? "Een musicus! Nou en? Mijn eerste man was ook een musicus... hij speelde accordeon!"'
Het huwelijk hield geen stand.

Uit: Krzystof Meyer, Sjostakovitsj, Amsterdam, Olympus, 2006. Het prentje: Leningrad 1941, Sjostakovitsj aan het werk aan zijn Zevende Symfonie, via The New York Times.

2 opmerkingen:

steph feremans zei

begrijpt dat dit dus geen accordeonisme label krijgt

pst zei

Tja, het ligt moeilijk. De accordeon komt hier niet zo goed uit en het arme instrument wordt al zo gestereotypeerd. Dus houden we het, enigszins politiek-correct, maar op het neutralere "muziek".