zondag 18 mei 2014

Heilige Martianen


Katholiek, dat weet niet iedereen, wil eigenlijk zeggen universeel. En universeel, ook daar staat niet iedereen bij stil, betekent inderdaad het hele universum betreffende. In die zin is het ook niet meer dan normaal dat deze paus eindelijk werk maakt van de missionering van de extra-territorialen.

De ambitie van de paus om ook marsbewoners die daar om vragen tot het heilige doopceremonieel uit te nodigen, is nobel en getuigt van de ware katholieke ingesteldheid  (meer hier). Maar daardoor worden wel heel wat nieuwe theologische vraagstukken aangeboord. Als daar bijvoorbeeld zijn: moet het Vaticaan nu werk maken van een eigen ruimteprogramma om zieltjes te gaan winnen op andere planeten? Kunnen ook niet-aardbewoners heilig worden? En wordt het, vermits op andere planeten mogelijk andere natuurwetten gelden, voortaan niet geweldig moeilijk om nog te bepalen welk soort mirakels zullen moeten worden verricht om tot de heiligenstatus te worden verheven?

Theologie: het blijft een boeiend vak.

Het prentje: het is duidelijk dat niet iedereen op het startsein van de paus heeft gewacht om aan extra-territoriale missionering te doen.

Geen opmerkingen: