zaterdag 19 december 2009

Vriend/geen vriend


Met sommige mensen ben je beter geen vriend. Mensen bijvoorbeeld die op hoge toon beweren dat het toch een schande is dat een beetje sneeuw het land kan ontregelen. Mensen die vinden dat, omdat allerhande instanties waarschuwden dat het ging sneeuwen, andere instanties op voorhand hadden moeten zorgen dat er overal gestrooid werd. Mensen die het onaanvaardbaar vinden dat je, omdat het sneeuwt, urenlang in de file moet staan en de treinen niet op tijd rijden.

Vriend ben je beter met mensen die sneeuw als een klein mirakel, als een natuurwonder beschouwen. Mensen die vinden dat sneeuw zelfs de rommeligste landschappen een poëtische uitstraling geeft. Mensen die oordelen dat sneeuw je leert je te voegen naar de beperkingen die de natuur ons oplegt. Mensen die in sneeuw een gelegenheid vinden om een hele dag niets te hoeven, om fijn boeken te lezen en leuke plaatjes te draaien. Mensen die sneeuw zien als een uitstekende reden om nog eens een mooie wandeling te maken.

Vriend/geen vriend: een beetje sneeuw maakt de verhoudingen zoveel overzichtelijker.

3 opmerkingen:

mágina zei

Zeer juist. Het moet minstens één keer per jaar behoorlijk sneeuwen om de mens duidelijk te maken welke zijn bescheiden plaats is.

Joël zei

Gisteren iets in dezelfde trant bedacht, terwijl mijn twee jongens mij trokken zittend op de slee. En ook: de ene vrijdagavond is de andere niet. En ook: 't is tijd dat het even twee weken rustiger kan. Laat die sneeuw maar liggen blijven.

KM zei

Zeer juist. Vriend ben je beter met diegenen die zich niet alle dagen naar hun werk moeten verplaatsen om een inkomen te hebben. Dat soort vriend heeft immers meer tijd en dikwijls nog een beter inkomen ook. In beide gevallen bevorderlijk voor de vriendschap.