zaterdag 27 oktober 2007

Goede Boekhandels der Mensheid


In onze reeks Goede Boekhandels der Mensheid, vandaag Le Furet du Nord in Rijsel. Vlamingen gaan te weinig naar Rijsel. Rijsel is het ideale buitenland voor onwennige reizigers: goed eten, fijn winkelen en 's avonds weer lekker thuis in je eigen bed. Uiteraard zijn wij dol op Rijsel.
Wat dat winkelen betreft: de Furet mag er zijn. Een verdieping of zes boeken. Franse boeken natuurlijk, hoewel er nu ook aan een behoorlijke Engelstalige afdeling wordt gewerkt. Er is geen vergelijking mogelijk met Franstalige boekhandels in België. De keuze is oneindig veel gevarieerder. Natuurlijk ook veel dingen waar Weldenkende Mensen de neus voor ophalen: over wijn, rugby en tuingarnituur. Maar die overdaad maakt het natuurlijk alleen maar leuker. Wat de Furet wel een beetje mist is een eigen stijl. Ze proberen wel: er is nu ook een "ontmoetingsruimte" bijvoorbeeld. Maar die ziet er dan net zo bloedeloos uit als de leeshoek in de gemiddelde openbare bibliotheek.
En hebben we ook wat gekocht vandaag in Rijsel in de Furet? Onwelvoeglijk weinig: één boek. Maar we zijn dan wel wat blij met dat ene boek dat we naar ons rovershol hebben meegesleept: een biografie van Jacques Tati! Eén van onze Helden en -niet toevallig- ook de auteur van de uitspraak die de ondertitel van deze site vormt.

1 opmerking:

pst zei

voor het nageslacht: tot 4 december 2007 droeg deze blog de ondertitel: "Bien sûr, Hulot, c'est un peu moi, mais c'est aussi un peu vous."