dinsdag 30 oktober 2007

Het Principe van de NonkelmopHet kan natuurlijk aan ons liggen en aan ons eeuwige optimisme, maar we hebben de indruk dat het terug de goede kant opgaat met Sus en Wis. Het vorige album -De curieuze neuzen- was eigenlijk al best leuk en het verhaal dat nu in de krant loopt -De joviale Gille- belooft ook veel goeds. Eindelijk, want het was lange tijd wel erg bar.

Het absolute dieptepunt werd bereikt toen ze onze helden respectievelijk in een modieuze legerbroek en een topje stopten. Een topje! Wiske! En Tante Sidonie die dat allemaal laat gebeuren! Fundamenteler was dat ze bij Studio Vandersteen het Principe van de Nonkelmop waren vergeten. Dat was nooit gebeurd onder Willy’s bewind.

Hoe werkt het Principe van de Nonkelmop? Een klassieke Sus en Wis kan je altijd op minstens drie niveaus lezen. Net om die reden kon Vandersteen, veel meer dan Hergé, aanspraak maken op de claim dat hij de jeugd van 7 tot 77 jaar bediende.

Als je de eerste keer Sus en Wis leest -je bent 7- zie je Lambik domme moppen maken. Reactie op niveau 1: haha, Lambik is dom. Als je hetzelfde album herleest als je 14 bent, lees je de moppen anders. Reactie op niveau 2: haha, domme Vandersteen, mijn nonkels tappen dat soort moppen ook op familiefeesten. Als je 21 bent lees je die moppen weer anders. Reactie op niveau 3: haha, dat zijn klassieke nonkelmoppen, best slim van Vandersteen om die Lambik zo te typeren..

Studio Vandersteen bleef de afgelopen jaren op niveau 1 steken. Dat is leuk voor onze neefjes en nichtjes als ze 7 zijn. Als ze straks 14 worden hebben ze echter niets meer aan hun Sus en Wissen. Net zoals niemand van die leeftijd nog wil gezien worden met een Jommekesalbum. Gelijk hebben ze.

Geen opmerkingen: