zondag 3 mei 2009

Vrolijke vrienden


Van alle wereldreligies lijkt de boeddhistische nog de meest tolerante. En van alle vormen van boeddhisme is de Thaïse variant vermoedelijk de meest breeddenkende. Dat verklaart wellicht waarom er in de boeddhistische kloosters in Thailand ook nogal wat mannen zijn te vinden die van mannen houden.

Maar, vinden andere Thaïse boeddhisten, het moet nu ook weer niet te gek worden. Meer traditionele monniken klagen wel eens over het gedrag van hun homoseksuele medebroeders. Het probleem zit hem dan in: "wearing revealingly tight robes, carrying pink purses and having effeminately-shaped eyebrows", aldus de BBC.

Daarom komt er nu een etiquetteregels voor kloosterlingen. Het gaat daarbij om richtlijnen met betrekking tot bijvoorbeeld "smoking, drinking alcohol, walking and going to the toilet properly". En "effeminate activities among novices", natuurlijk.

In The Freethinker laten ze over de kwestie ook een abt aan het woord. Dat monniken homo zijn, is geen probleem. Maar ze moeten zich natuurlijk wel aan het celibaat houden.

Voor de sfeer in de kloosters, laat vader abt weten, zijn de homoseksuele broeders alleszins geen slechte zaak, daarom wil niemand ze ook kwijt: "they are often clever at arranging flowers, speak nicely to people, and can help senior monks putting on functions".

Vrolijke vrienden, die kloosterlingen.

3 opmerkingen:

TV zei

Wie naar de laatste aflevering van 'Voor eens en voor altijd' keek, heeft ongetwijfeld ook de scherpzinnige visie van Urbanus gehoord over het tekort aan roepingen in de katholieke kerk. Het viel hem op dat sinds homoseksualiteit aanvaard wordt in de samenleving, het aantal roepingen gekelderd is. Goed gezien, vinden we!

DC zei

TV, dat was nog niets. Toen hij begon over de 3 hosties en de flipperkast, dàt was pas scherpzinnig!

TV zei

Vooral de plotse, onverholen verontwaardiging van de kardinaal bij dat verhaal was schitterend om zien!